Бан Ки-мун призова политиците в Ирак да приемат проекта за конституция на страната
Бан Ки-мун призова политиците в Ирак да приемат проекта за конституция на страната / netinfo

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призовава политическите сили в Ирак да приемат новия проект за конституция на страната, който ще бъде представен в иракския парламент, се казва в изявление, разпространено в централата на ООН в Ню Йорк.

“Доколкото комисията за преразглеждане на конституцията е готова да представи работата си пред парламента, генералният секретар на ООН отново отбеляза важността от преразглеждането на конституцията и от вземането на окончателни решения за процеса на националното помирение в Ирак”, се казва в изявлението от името на Бан Ки-мун.

По негово мнение “комисията свърши своята дейност в атмосфера на взаимно уважение и заслужава благодарности”, пише БГНЕС. Генералният секретар на ООН призова всички съперничещи си страни в Ирак да се издигнат над своите религиозни и етнически интереси в името на мира и стабилността в страната и да одобрят внесените поправки.

Той има предвид поправките, осигуряващи справедливото разпределение на природните богатства, разоръжаването на милициите, формирането на управленските органи на базата на мултиетническия принцип при отчитане на интересите на иракското сунитско малцинство.

Иракската конституция, приета през 2005 г., предвижда федеративно устройство и позволява обединяването на сегашните 18 иракски провинции в по-крупни автономни образувания.