/ iStock/Getty Images
Американските ищци преследват германския гигант заради твърденията, че неговите базирани на глифозат препарати за борба с плевели причиняват рак. Разговорите продължават повече от година.

Германският химически и фармацевтичен гигант Bayer обяви, че планира да плати повече от 10 милиарда долара (8,9 милиарда евро), за да уреди приблизително 95 000 съдебни дела в САЩ, свързани с продукта му „Раундъп".

Убиецът на плевелите съдържа противоречивата активна съставка глифозат, която е свързана с рака.

„Споразумението за „Раундъп" е правилното действие в точното време, за да може Bayer да приключи дълъг период на несигурност“, каза главният изпълнителен директор на компанията Вернер Бауман.

Фермер осъди химически гиганти, получи 265 млн. долара

Bayer, който закупи производителя на Roundup Monsanto през 2018 г. за 63 милиарда долара, многократно защитава безопасността на убиеца на плевели, сочейки изследвания, които показват, че глифозатът е безопасен. Компанията заяви, че ще продължи продажбата на „Раундъп" и не планира да добавя етикет с предупреждение за рак към продукта.

Независимо от това, през миналата година германското правителство одобри забрана на глифозат, която ще влезе в сила от 2023 г.

Срещу компанията са повдигнати съдебни дела във връзка с „Раундъп", откакто придоби Monsanto, което силно навреди на акциите й и доведе до намаляване на оценката на фирмата.

От Bayer се надяват, че споразумението в размер на 10 милиарда долара ще обхване приблизително 75% от сегашните съдебни спорове срещу компанията, състоящи се от около 125 000 заведени и неотменени искове.

Посредникът по уреждане на сполазумението Кен Фейнберг заяви, че около 25 000 искове са останали неуредени, но той не очаква да има повече съдебни процеси срещу Bayer в следващите месеци.

Вълната от съдебни дела, която се стовари върху Basyer, постави ръководството му под огромен натиск. В навечерието на съобщението за уреждане на делата акциите на компанията паднаха с 3.6%. Но новината, че споразумението е постигнато, доведе до възстановяване на цената на акциите. Бауман намекна за възможността постигнатото споразумение да постави фирмата на път за възстановяване на доверието към нея.
БГНЕС