/ iStock/Getty Images
Американски съд присъди 265 милиона долара на фермер от Мисури, който обвини хербицидите от химическите гиганти Bayer AG и германския му съперник BASF за унищожаването на неговите прасковени овощни градини.

Съдебните заседатели във федералния съд в Кейп Жирардо, Мисури, взеха решение в събота, след като производителят на праскови Бил Бадер заяви, че компаниите са насърчавали фермерите да използват безотговорно широкоспектърния убиец на плевели Дикамба.

Агенция Блумбърг съобщи, че случаят е първият в САЩ, касаещ хербицид Дикамба, за който се твърди, че е унищожил посевите в Средния запад на Америка, като е атакувал растения, които не са в състояние да му устоят. Подобно на Раундъп, друг много критикуван хербицид, продаван от Monsanto, Дикамба е на пазара от много години.

Осъдиха мъж на 3 месеца затвор за държане на кокаин

Използването на химикала скочи, след като Monsanto - който беше купен от германския Bayer през 2018 г. - въведе семена, които биха могли да устоят на убиеца на плевелите. Но продуктът е обвинен в замърсяването на около четири процента от соевите полета в САЩ през 2017 г. Често срещано оплакване е, че хербицидът се разпространява в близките райони. Борбата срещу Дикамба идва в следствие на случай, в който Bayer AG е осъден от калифорнийски съд да плати 290 милиона долара за това, че не е успял да предупреди умиращ земеделец, че Раундъп може да причини рак.

През януари в различни информации се твърди, че на Bayer може да се наложи да плати обезщетения общо от около 10 милиарда долара по споразумение с хиляди ищци в САЩ, страдащи от Неходжкинов лимфом. Страдащите от рак казват, че са развили заболяването след излагане на глифозат, основната съставка на Раундъп. От компанията, която твърди, че Дикамба е безопасен за културите, стига фермерите да следват инструкциите за употреба, заявиха, че "бързо ще обжалва решението".

Междувременно BASF заяви, че е "изненадан" от съдебното решение и ще "използва всички налични правни ресурси".