Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е наредил вчера въздушни удари в Сирия и Ирак по групировки, нападали американски войници, и даде да се разбере, че тези ответни атаки ще продължат, предаде Ройтерс.

"Нашият отговор започна днес. Той ще продължи когато и където ние решим", каза Байдън в изявление, публикувано вчера.

Той подчерта, че "Съединените щати не се стремят към конфликт в Близкия изток или където и да било другаде по света". "Но нека всички онези, които биха искали да ни навредят, да знаят това: Ако нараните американец, ние ще отговорим", предупреди в същото време Байдън.

Самолети на САЩ са поразили над 85 цели в Сирия и Ирак

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия Дом Джон Кърби определи ударите срещу елитните ирански сили "Кудс" и свързани с Техеран милиции като успешни, предаде Франс прес.

Съединените щати не искат война с Иран, потвърди Кърби. В същото време той уточни, че Вашингтон не е имал никакви контакти с Техеран след смъртоносния удар с дрон в неделя в Йордания, и добави, че САЩ не желаят да има нови атаки срещу американски позиции или войници в Близкия изток.

Обстановката в региона се изостри след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година, в отговор на което еврейската държава започна военна операция в ивицата Газа спещу палестинското ислямистко движение. От средата на същия месец досега са били извършени над 165 атаки с дронове и ракети срещу американски войници, разположени в Ирак и Сирия като част от международната антиджихадистка коалиция, отбелязва АФП.

В неделя трима американски войници бяха убити при атака с дрон в Йордания. Съединените щати обвиниха за нападението свързана с Иран милиция и обещаха да отговорят.

БТА

Кърби уточни, че американските военни самолети, участвали във вчерашната операция, са поразили общо 85 цели на седем различни честа (три в Ирак и четири в Сирия). Те са изстреляли "повече от 125 боеприпаса с прецизно насочване за около 30 минути."

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом увери, че съвпадението във времето на ударите, чието нанасяне впрочем е зависело и от метеорологичните условия, и вчерашната церемония с участието на президента Джо Байдън по посрещането на американска земя на телата на тримата убити в Йордания войници е било случайно.

При нападенията в Източна Сирия са били убити 13 бойци на проирански милиции, обяви директорът на неправителствената мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман.

Съединените щати нанесоха въздушни удари и в Западен Ирак. Свързани с Иран групировки съобщиха за ранени хора.
Николай Станоев/БТА