Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ "ще отговорят" на атаката с дронове, при която бяха убити трима и ранени още десетки американски военни в Йордания, близо до границата със Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Байдън обвини подкрепяни от Иран групировки за първите човешки жертви на американските въоръжени сили след месеци на подобни атаки срещу американски военни в Близкия изток на фона на войната между Израел и "Хамас" в Газа.

Американски войници загинаха след удар с дрон в Йордания, десетки са ранени

Американският президент, който беше на посещение в щата Южна Каролина, помоли за минута мълчание в памет на загиналите по време на проява в местна баптистка църква. "Имахме тежък ден миналата нощ в Близкия изток. Изгубихме три смели души при атака срещу една от нашите бази", каза той. След минутата мълчание Байдън добави: "И ще отговорим".

На фона на нарастващ риск от регионална ескалация американски служители се опитват да установят конкретната групировка, отговорна за нападението, но засега се знае само, че става дума за някоя от подкрепяните от Иран групировки, посочва АП.

"Без съмнение ще потърсим сметка на всички отговорни в момент и по начин, който ние изберем", каза Байдън.

"Ще предприемем всички необходими действия, за да защитим САЩ, нашите войски и нашите интереси", каза на свой ред американският министър на отбраната Лойд Остин.

БТА

Междувременно Йордания от своя страна осъди "терористичната атака" срещу преден военен пост на границата ѝ със Сирия, при която бяха убити трима американски военнослужещи, а десетки бяха ранени, и посочи, че си сътрудничи със САЩ в гарантирането на сигурността по границата, предаде Ройтерс.

В първото си официално изявление за атаката с дронове срещу американски войници верният съюзник на САЩ - Йордания заяви, че работи с Вашингтон в борбата с тероризма. По-рано говорител на йорданското правителство каза, че атаката е била извършена срещу американска база в Сирия, а не на йорданска територия, посочва Ройтерс.

Високопоставен йордански представител от сферата на сигурността каза пред Ройтерс, че Йордания наскоро е поискала от САЩ по-модерни оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", опасявайки се, че разширяването на конфликта в Газа може да я направи обект на нападения от страна на подкрепяните от Иран и добре въоръжени регионални милиции, които се активизират по границите на кралството.

Присъствието на американски войски в Йордания е чувствителен въпрос в страна, където антиамериканските настроения са силно изразени заради подкрепата на Вашингтон за Израел във войната му с "Хамас" в Газа.

Правителството на Йордания е подписало през януари 2021 г. споразумение в областта на отбраната с Йордания, по силата на което американските войски получават "безпрепятствен достъп" до няколко йордански военни бази, складове и други съоръжения, посочва Ройтерс.
Алексей Маргоевски/БТА