автомобил кола шофиране шофиране
автомобил кола шофиране шофиране / iStock
Соларният SUV "Стела Тера", проектиран от студенти от Университета по технологии в Айндховен, е офроуд автомобил и може да се движи без зареждане
Екип от студенти от Университета за технология в Айндховен сглобиха първия офроуд соларен автомобил, който изцяло е задвижван от Слънцето. Идеята на проекта за подобен автомобил е да свърже далечни райони, където липсва развита енергийна инфраструктура и свързаност на пътищата, предаде CNN.

Според проектантите, подобен автомобил би могъл да подпомага осигуряването на спешна помощ и извънредни доставки, заявява Тием Босман, част от координатора на екипа.

Автомобилът „Стела Тера“ е тестван за пръв път в Мароко по-рано този месец. Превозното средство е успяло да измине повече от 1000 километра между северната част на страната и пустинята Сахара на юг.
 


В допълнение, автомобилът, който е тип SUV, е бил тестван на различни повърхности и пътища в рамките на къси разстояния.

“Стела Тера“ може да развие скорост до 145 километра в час. В слънчев ден, капацитетът на батерията ще достигне да се изминат малко над 700 километра на асфалтирани пътища, както и за около 550 км офроуд пътища. Лекият ѝ дизайн е помогнал да не затъва в калта, а изминатото разстояние е надминало очакванията на екипа.