От събота Австрия въвежда изисквания за влизащи българи от 16 наши области
От събота Австрия въвежда изисквания за влизащи българи от 16 наши области / IStock
Той беше въведен през миналата година заради увеличение
Тази нощ Австрия премахна контрола по границата със Словакия, въведен през септември миналата година поради засиления трафик на нелегални мигранти и поради факта, че и Чехия въведе контрол по чешко-словашката граница. 

Австрия аргументира контролирането на граничните пунктове с действията на Чехия, тъй като австрийската страна имаше желание да действа в синхрон с чешката, се казва в съобщението. Чехия въведе граничния контрол в края на септември с аргумента за по-ефективна борба срещу трафикантите.

Според Словакия това действие не беше оправдано, след като, по данни на министерството на вътрешните работи, от края на септември са били заловени 24-ма трафиканти, действащи от Словакия.

От днес Австрия въвежда засилена охрана на пограничните райони. Запланувани са приоритетни мерки, обход на районите със смесени екипи от двете държави и включване на дронове в наблюдението. Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер заяви, че по този начин може да се извършва прецизно наблюдение при необходимост да се реагира бързо.
Цветана Дибелтова/БТА