Австралия стана една от малкото страни в света, които позволяват медицинско лечение на определени психични проблеми с използването на MDMA и психоделични гъби, предаде АФП.

Оторизираните психиатри ще могат да предписват тези вещества от 1 юли, известни още като екстази и псилоцибин, за лечение на посттравматично стресово разстройство и някои видове депресия.

Хванаха берач на халюциногенни гъби край Хайдушки поляни

Канада и Съединените щати също позволяват медицинската употреба на едното или и на двете психоактивни вещества, но само при клинични изпитвания или със специални разрешения.

Австралия прекласифицира дрогата изцяло през февруари, след като Администрацията за терапевтични стоки на страната заяви, че веществата са „сравнително безопасни“, когато се използват в „медицински контролирана среда“.

Тези, които са "за" законопроекта, се надяват, че това ще доведе до пробив в лечението на определени психични заболявания.

"MDMA може да бъде полезен за лечение на посттравматичен стрес, докато псилоцибинът може да помогне при депресия", каза Майк Мъскър, изследовател на психичното здраве и превенцията на самоубийствата в Университета на Южна Австралия.

MDMA „дава на хората усещане за свързаност и улеснява хората да се свързват с терапевт, както и да говорят за някои лоши лични преживявания“, добави той.

Псилоцибинът от друга страна „психо-духовен ефект, който не бихте получили с традиционните лекарства“, смята специалистът. Има надежда, че това може потенциално да накара пациентите да се чувстват по-добре за живота си и да ги накара да искат да живеят.

„Уолстрийт Джърнъл“: Илон Мъск гони стреса с микродози кетамин

Нетрадиционните терапевтици няма да бъдат широко използвани до 2024 г. и процесът на тяхното предписване ще изисква повече ангажираност.

MDMA, например, вероятно ще включва три лечения в продължение на пет до осем седмици, като всяка сесия ще продължава около осем часа.

"Промените поставят Австралия "много напред" в проучването на медицинските ползи от лекарствата", заяви д-р Дейвид Калдикот, консултант по спешна медицина и клиничен изследовател на лекарства в Австралийския национален университет.
БГНЕС