/ БГНЕС
Илон Мъск взема кетамин, а съоснователят на Google Сергей Брин понякога се наслаждава на магически гъби. Ръководителите на фирмата за рисков капитал Founders Fund, известна с инвестициите си в SpaceX и Facebook, са организирали партита, на които са употребявали психеделици. Това твърди в обширен материал „Уолстрийт Джърнал“.

Рутинната употреба на наркотици се е преместила от дейност след работно време директно в корпоративната култура, пише вестникът. Става дума за ръководители и служители в областта на технологиите, които виждат в психеделиците и подобни вещества, сред които псилоцибин, кетамин и LSD, врати към бизнес пробиви.

"В момента милиони хора приемат микродози психеделици", казва Карл Голдфийлд, бивш консултант по продажби и маркетинг в Сан Франциско, който неофициално съветва приятели и колеги от технологичния свят как да калибрират правилната малка доза за максимална осъзнатост. Това е "най-бързият начин да отворите съзнанието си и да видите ясно какво се случва", казва Голдфийлд.

По принцип не търся фармакологични обяснения на социални или бизнес явления, не вярвам например, че FTX се е провалила, защото всички нейни служители са били на риталин. Но би било много забавно, ако историята на американската технологична индустрия през 21 век, добра и лоша, е предимно "LSD и кетамин". Наркотиците помагат за бизнес идеите“, добавя той.

Някои предприемачи приемат микродози, за да извлекат ползи, често с надеждата да облекчат тревожността или да изострят фокуса. Други технологични предприемачи казват, че приемат пълни дози от даден наркотик - използват термина макродоза - тъй като се опитват да достигнат до опиянение, което ще доведе до нова революционна идея. Голдфийлд описва това като "смърт на егото" - преживяване, при което потребителят достига до сърцевината на своето същество и се "отпуска".

Що се отнася до Мъск, милиардерът обяснява употребата на наркотика с нуждата от лечение на депресия. Мъск приема кетамин в малки дози за лечение на депресия и използва по-високи дози от наркотика по време на социални събития, твърди „Джърнал“, позовавайки се на неназовани източници, които са видели главния изпълнителен директор на Tesla да приема наркотика или са били уведомени от самия Мъск.

В туитър малко след публикуването на доклада Мъск твърди, че "кетаминът, приеман от време на време, е по-добър вариант" от традиционните лекарства за депресия, като се позовава на опита на "приятели".

През 2019 г. Администрацията по храните и лекарствата одобри инхалаторна версия на кетамин за лечение на резистентна депресия, позовавайки се на благоприятни клинични изпитвания, но употребата на кетамин за развлечение е незаконна, а одобрението на FDA изисква пациентите да използват лекарството в присъствието на здравен работник поради възможността за злоупотреба. Основната употреба на лекарството е като анестетик за животни и хора, но то може да предизвика и халюцинации при по-ниски дози.

Вестникът съобщи, че Мъск не е единствен сред технологичните милиардери, които се занимават с психеделици: Съоснователят на Google Сергей Брин използва гъби с псилоцибин, които са законни само в Колорадо и Орегон.

Мъск е най-богатият човек в света със състояние от 230 млрд. долара, като едва успява да надмине френския магнат в областта на луксозните стоки Бернар Арно. Брин е 11-ият най-богат човек на планетата с нетно състояние от 96 млрд. долара.

Любопитството на Мъск към функциите на човешкия мозък и поставянето под въпрос на общоприетите медицински практики далеч не са нещо ново: милиардерът е собственик на стартъпа за имплантиране на човешки мозък “Нюролинк“ и редовно се подиграва с консенсусните медицински становища, като например необходимостта от ваксините за "Ковид-19".

През 2018 г. 51-годишният милиардер пуши марихуана по време на участието си в подкаста „Joe Rogan Experience“, радвайки се на широка популярност.
БГНЕС