/ iStock/Getty Images
Трима американски морски пехотинци загинаха, а 20 бяха ранени, при катастрофата на летателен апарат в Северна Австралия по време на съвместни военни учения на двете страни, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на комюнике на Корпуса на морската пехота на САЩ.

Австралийският премиер Антъни Албанезе нарече "трагичен" инцидента, станал недалеч от главния град на региона Северна територия - Дарвин. Засега причината за авиокатастрофата не е установена.

На борда на разбилия се конвертоплан (б. ред.: вид летателен апарат, който съчетава характеристики както на самолет, така и на хеликоптер, като може да излита и да каца както хоризонтално, така и вертикално) "Ви-22 Оспри" (V-22 Osprey) е имало общо 23 американски морски пехотинци. Трима от тях са загинали, а петима са настанени в болница в тежко състояние.

Предишните съобщения бяха за 23 ранени американски морски пехотинци, един от които - в критично състояние.

Спасителната операция е била затруднена от отдалечеността на мястото на катастрофата - слабо населеният остров Мелвил, на около 60 километра северно от континентална Австралия.

АФП припомня няколко смъртоносни злополуки с "Ви-22 Оспри".

През 2017 г. трима души загинаха при падането на такъв американски летателен апарат в морето по време на съвместни военни учения с Австралия. През април 2000 г. 19 американски морски пехотинци намериха смъртта си при разбиването на "Ви-22 Оспри" по време на трениворъчен полет над щата Аризона.

САЩ засилиха през последните години своето военно сътрудничество с Австралия - техен ключов съюзник в Тихия океан, на фона на все по-агресивната политика на Китай, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец четирима австралийски войници загинаха при разбиването на хеликоптера им край остров Хамилтън в североизточния австралийски щат Куинсланд по време на съвместни военни учения със Съединените щати.
Николай Станоев/БТА