Атентаторът от Ница пратил есемес с искания за повече оръжие преди атаката
Атентаторът от Ница пратил есемес с искания за повече оръжие преди атаката / Guliver/Getty Images

Атентаторът от Ница Мохамед Булел, който уби с камион 84 души и рани стотици в деня на френския национален празник, е изпратил есемес от мобилния си телефон малко преди атаката си с искане за "повече оръжия", съобщиха разследващите пред френски медии.

Текстовото съобщение е било изпратено до един от четиримата мъже, арестувани вчера във връзка с атентата, предаде ДПА.

Кой е извършителят на атентата в Ница?

Освен четиримата задържани в събота, в неделя бяха задържани още двама души - мъж и жена, съобщи АФП, цитирайки източници във френското правосъдно министерство. Засега идентичността на шестимата не се разкрива.

Вчера бе освободена арестуваната още в петък съпруга на 31-годишния атентатор, която е майка на трите му деца и с която той е в развод.

Часове преди атаката терористът от Ница писал на семейството си, че е щастлив

Министерството на здравеопазването актуализира броя на ранените, потърсили медицинска помощ, които вече са 303 - много повече от първоначално обявената цифра - 200. 121 от тях все още са в болница, като 26 са в критично състояние с опасност за живот - сред тях и 5 деца. 16 от загиналите още не са идентифицирани, съобщи болничен говорител.

Вече е идентифицирано 7-годишно момче, което е в кома в болницата и чиято снимка бе разпространена в социалните медии, тъй като никой не го е потърсил след терористичната атака. Оказа че, че детето е румънче, а неговите родители все още се смятат за изчезнали.

Момчето е било идентифицирано от баба си, която вчера пристигнала от Германия, за да го разпознае, след като роднина в Ница съобщил за изчезналото семейство. Според лекарите детето е на изкуствено дишане и все още има надежда да се събуди.

Атентаторът от Ница пратил есемес с искания за "повече оръжие" преди атаката
netinfo

Атентаторът от Ница набелязал предварително мястото на атаката

Стана известно също така, че Булел, който е тунизиец, живеещ от доста години във Франция, е направил предварителен щателен оглед на мястото на престъплението във вторник и сряда преди атаката. Той също се заел да уреди житейските си дела и да остави средства на близките си преди нападението. Според френския седмичник "Журнал дю диманш" той е изтеглил парите от банковата си сметка, продал е колата си и е казал на близки хора, че се е радикализирал.

Британският "Дейли мейл" пък публикува интервю с брат му, който казва, че Булел е изпратил 100 000 евро на членове на семейството си в Тунис преди атаката.

Атентаторът от Ница пратил есемес с искания за "повече оръжие" преди атаката
netinfo

Братът на сочения за нападател от Ница проговори

В друго интервю за Ройтерс брат му Джабур цитира самия атентатор, който казал в деня преди атаката, че е в Ница с европейски приятели да празнува националния празник на Франция. Той му изпратил снимка, на която изглеждал "много щастлив и доволен и много се смееше." Братът обаче отказал да покаже снимката.

Сестрата на атентатора от Ница разказа, че имал психически проблеми

В изказване по телевизия Си Ен Ен държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че американското разузнаване не е било осведомено предварително за опасността, която представлява Мохамед Булел. "Ние не знаехме, че той има радикални възгледи. Сега чакаме резултатите от разследването и оказваме всяческа помощ на следователите", посочи той.

Атентаторът от Ница пратил есемес с искания за "повече оръжие" преди атаката
netinfo

Кери отбеляза колко трудно е да се набележат хората, за които може да се очаква да се радикализират. "Това е по-сложно, отколкото да търсиш игла в купа сено", каза той. Задачата в конкретния случай се усложнява от това, че Булел досега не е попадал в полезрението на американските спецслужби.

"Аз не зная принадлежал ли е този човек към "Ислямска държава", добави държавният секретар, но изрази увереност, че въпреки атентата във Франция има всички признаци, че терористичната групировка губи позиции и влияние.

Източник: БТА