Аржентина и Великобритания се скараха за Фолклендските острови на срещата на Г-20
Аржентина и Великобритания се скараха за Фолклендските острови на срещата на Г-20 / снимка: Reuters

Разпра избухна на срещата на Г-20 в Мексико между аржентинската президентка Кристина Кирхнер и британския премиер Дейвид Камерън по повод спора за Фолклендските острови, съобщиха британската и аржентинската делегация, цитирани от Франс прес.

Според делегациите Камерън е казал на Кирхнер, че Аржентина трябва да уважи волята на трите хиляди жители на тези острови в Южния Атлантик.

Жителите на Фолклендските острови вече са заявявали, че искат да останат британски граждани, отбелязва АФП.

Кирхнер в отговор му припомни резолюции на ООН, в които се призовава за преговори между двете страни за суверенитета на островите.

Според аржентинския външен министър Ектор Тимерман Кирхнер е искала да връчи на Камерън плик, съдържащ резолюциите на ООН за Фолклендските острови "в случай, че не ги е видял".

"Камерън отказа да вземе плика, обърна се и си тръгна без да я поздрави", заяви Тимерман.

Пожелал анонимност източник от "Даунинг стрийт" потвърди, че е имало размяна на реплики, но постави под съмнение твърдението, че Камерън е отказал да вземе документите, които му е подавала Кирхнер, пише БТА.

Източникът потвърди, че Камерън е поискал от Кирхнер да уважи волята на жителите на Фолклендските острови да решат бъдещето си чрез референдум.

"Той повдигна въпроса пред нея. Тя реагира зле и това е всичко", каза източникът.

"Не мисля, че е напълно установено, че тя се е опитала да му връчи документи. Следим това с аржентинските представители, за да се уверим дали искат да ни предадат някакви документи", добави той.

През 1982 година аржентинската военна диктатура окупира Фолклендските острови. Великобритания незабавно изпрати военноморски сили, които й върнаха тази територия след кратка война, в която загинаха 255 британски войници и 650 аржентински, припомня АФП.