Нагорни Карабах
Нагорни Карабах / БГНЕС
Арменските сепаратисти от Нагорни Карабаха казаха днес, че преговарят с Азербайджан за изтеглянето на своите сили, предаде Франс прес.
По-рано тази седмица те бяха принудени да се съгласят на примирие, предвиждащо тяхното разоръжаване, след като азербайджанската армия предприе светкавична офанзива.
В сряда вечерта президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви, че страната му е възстановила изцяло своя суверенитет над отцепническата област, населена преобладаващо арменци.

През есента на 2020 г. Азербайджан вече си върна част от Нагорни Карабах и прилежащи територии след военна победа срещу Армения. При новия конфликт съседната държава не се намеси.

Азербайджан потвърди, че шестима руски миротворци са били убити при операцията му в Нагорни Карабах

"В момента се водят преговори с азербайджанската страна под егидата на руските миротворци за организиране на процеса на изтегляне на войските и осигуряване на връщането в домовете им на гражданите, разселени от военна агресия", казаха сепаратистите от Нагорни Карабах. Те добавиха в изявлението си, че страните също така обсъждат "процедурата за влизане и излизане на граждани" от областта, която е свързана с Армения само с един път - Лачинският коридор, който на практика бе блокиран от Азербайджан през декември миналата година.

Първата среща между представители на азербайджанските власти и на сепаратистите от Нагорни Карабах с цел договаряне на реинтеграцията на региона в Азербайджан се състоя вчера на азербайджанска територия с посредничеството на руските миротворци. Двете страни се разбраха да се срещнат отново в скоро време, отбелязва АФП.

Хора в Нагорни Карабах, с население от 120 хиляди души, казват, че са в много тежко положение, като нямат ток, газ, гориво, комуникационни връзки и дори храна.

Ситуацията в главния град Степанакерт (наричан от Азербайджан Ханкенди) "е ужасяваща", "азербайджанските войски са... в покрайнините", заяви вчера Армин Хайрапетян, представителка на сепаратистките власти. "Хората се страхуват, че азербайджанските войници може да влязат в града по всяко време и да започнат кланета", допълни тя.
И днес столицата на съседна Армения Ереван има протести срещу премиера Никол Пашинян заради ненамесата на страната във военните действия по-рано тази седмица. Полицията задържа някои демонстранти.
 
Николай Станоев/БТА