/ IStock
Азербайджан съобщи за първи път броя на убитите руски миротворци – общо шестима – при два отделни инцидента по време на операцията му в Нагорни Карабах, предаде Франс прес.

Напрежение в Кавказ: Азербайджан започна военна операция в Нагорни Карабах

Според азербайджанската главна прокуратура, азербайджански войници са убили вчера петима руски военнослужещи, като са стреляли по автомобила им, след като са ги объркали с арменски сепаратисти.

Още един руски войник е бил убит в същия ден от "неидентифицирани членове на арменски въоръжени групи“, които са стреляли по автомобила му, съобщи същият източник.

"И по двата инцидента главният прокурор на Азербайджан е образувал наказателно дело по съответните членове от наказателния кодекс, чието разследване ще бъде поето от следственото управление на главната прокуратура", се посочва в изявление на главната прокуратура на Азербайджан, цитирано от ТАСС.

Русия съобщи днес, че е регистрирала пет нарушения на спирането на огъня в Нагорни Карабах, ден след установяването му, след като азербайджанските войски разгромиха местните сепаратистки отбранителни сили.

"От сключването на споразумението за прекратяване на военните действия са регистрирани пет нарушения на примирието в районите на Шуша (две) и Мардакерт (три). Командването на руския миротворчески контингент във взаимодействие с азербайджанската страна и представители на Нагорни Карабах провеждат проверка на тези факти“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.
Алексей Маргоевски/БТА