Сепаратистите в Нагорни Карабах обявиха, че ще прекратят огъня и ще предадат оръжията си, което е знак за края на антитерористичната операция, започната от силите на Азербайджан в отцепническия регион.

Напрежение в Кавказ: Азербайджан започна военна операция в Нагорни Карабах

"С посредничеството на командването на руския мироопазващ контингент, разположен в Нагорни Карабах, беше постигнато споразумение за пълно прекратяване на военните действия на 20 септември 2023 г.", се казва в изявление на самопровъзгласилото се президентство на региона в социалните мрежи.

Министерството на отбраната на Азербайджан потвърди прекратяването на огъня.

"Предвид призива на представители на арменските жители в Карабах, получен чрез руския мироопазващ контингент, беше постигнато споразумение за преустановяване на местните антитерористични мерки", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Арменските сепаратисти в региона посочиха, че са приели предложението на Баку за преговори за присъединяване на спорния регион към Азербайджан.

"Въпросите, повдигнати от азербайджанската страна относно реинтеграцията, гарантирането на правата и сигурността на арменците от Нагорни Карабах ще бъдат обсъдени на среща между представители на местното арменско население и централните власти на Република Азербайджан", заявиха сепаратистките власти.

"Те ще се проведат в град Евлах на 21 септември", се добавя в изявлението.

 
БГНЕС