Армения нарече действията "етническо прочистване"
Азербайджан заяви, че е започнал "антитерористични операции" в Нагорни Карабах. Това се случва почти три години след като влезе във война с Армения за спорния планински регион.

Съобщението дойде след месеци на растящо напрежение между кавказките врагове и часове след като Баку съобщи, че шестима азербайджанци са били убити от експлозии на мини в Карабах, обвинявайки арменските сепаратисти.

Армения призна Нагорни Карабах за част от Азербайджан

„В региона са предприети локализирани антитерористични мерки“, каза министерството на отбраната на Баку, добавяйки, че използва „високоточни оръжия на фронтовата линия и в дълбочина като част от операциите“.

Междувременно Армения обвини Азербайджан, че е отприщил "широкомащабна агресия" срещу населената с арменци сепаратистка област Карабах, и заяви, че Баку се опитва да извърши "етническо прочистване" в региона. Арменският министър-председател Никол Пашинян свиква заседание на Съвета за сигурност.

"На 19 септември Азербайджан разгърна поредния мащабен акт на агресия срещу народа на Нагорни Карабах, целящ да завърши политиката си на етническо прочистване", заяви външното министерство на Армения.

Армения и Азербайджан бяха вкарани в десетилетен конфликт за Карабах, влизайки във война през 90-те и през 2020 г. Отцепилият се регион, населен предимно с арменци, е международно признат като част от Азербайджан.

Баку цитира "системен обстрел" на азербайджански позиции от арменски сепаратисти в Карабах, както и "продължаващото миниране на нашите територии" и обвини Ереван в натрупване на войски.

Баку посочва, че е „многократно предупреждавал“ за това, което нарича нарушения на договореното с посредничеството на Русия примирие, което сложи край на войната между съседите през 2020 г., наричайки ги „сериозен източник на заплаха за мира и стабилността в региона“.

Часове по-рано Азербайджан съобщи, че четирима полицаи и двама цивилни са били убити при експлозии на мини, организирани от "арменски сепаратистки групи".

Експлозии бяха чути в крепостта на арменските сепаратисти Степанакерт в отцепническия регион, каза репортер на AFP.

Внимание: Червен флаг над Нагорни Карабах

Тук започна масов обстрел“, каза в Telegram Руен Варданян, бивш държавен министър на Карабах.

Баку заяви, че е информирал Русия и Турция за военни действия, които извършва в Карабах. Арменските сепаратисти казват, че градовете в Карабах са „подложени на интензивен обстрел“.
БГНЕС