Етническите арменци в Нагорни Карабах казаха днес, че азербайджанските сили са нарушили примирието - обвинения, които министерството на отбраната на Азербайджан незабавно отрече, предаде Ройтерс.

Представители на арменците от Нагорни Карабах заявиха, че са се чули изстрели в центъра на главния град в региона.

Ройтерс съобщи по-рано, като се позова на свои източници, че е чута стрелба.

Азербайджан започна днес преговори с представители на арменците от Нагорни Карабах, след като техните сили бяха принудени да се предадат и да сключат примирие, което предизвика призиви за оставката на арменския премиер Никол Пашинян.

Междувременно министерството на отбраната на Азербайджан опроверга съобщенията за настъпление на азербайджанската армия към главния град на Нагорни Карабах, наричан от арменците Степанакерт, а от азербайджанците - Ханкенди, предаде ТАСС.

"Публикуваната от няколко арменски профила в социалните мрежи информация, че въоръжените сили на Азербайджан уж били преминали в настъпление в посока Ханкенди, не съответстват на истината и са дезинформация. Ние категорично опровергаваме тази информация", се казва в съобщение, публикувано от ведомството.
 
Вчера президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви, че страната му е възстановила изцяло своя суверенитет над Нагорни Карабах, и каза, че "железният му юмрук" е изпратил в историята идеята за отцепване на планинската област.

По-рано в сряда Азербайджан заяви, че е спрял светкавичното настъпление, което започна във вторник в Нагорни Карабах, след като арменските сепаратистки сили са се съгласили на споразумение за прекратяване на огъня, в съответствие с което регионът ще се върне под контрола на Баку, посочва Ройтерс.
Владимир Арангелов, Анелия Пенкова/БТА