Арестуваха университетски преподаватели в Турция за терористична пропаганда
Арестуваха университетски преподаватели в Турция за терористична пропаганда / Thinkstock/Getty Images

Трима университетски преподаватели бяха арестувани днес в Турция по обвинение за "опозоряване на турската нация и държавните органи", както и за терористична пропаганда.

Причина за задържането на Есра Мунган, Музафер Кайа и Къванч Ерсой е това, че организираха и подписаха декларацията за мир с кюрдите през януари тази година.

Ахмет Давутоглу обвини ПКК за атентата в Анкара

Стотици участници в инициативата "Академици за мир" бяха разпитани, а тримата преподаватели днес бяха отведени да дадат показания. Разследването срещу тях се води от бюрото срещу организираната престъпност към главната прокуратура в Истанбул. Преподавателите са отстранени и от работа.

Има заповед и за ареста на тяхна колежка Мерал Джамджъ, но тя е напуснала страната, като преди това е поискала освобождаването си от университета.

Стотици университетски преподаватели в Турция ще бъдат съдени за терор

Преди дни правосъдното министерство изпрати разпореждане до прокуратурата да започне разследване срещу 395 академици за терористична дейност, въпреки че Главната прокуратура в Анкара не намери доказателства за това.

Подписалият разпореждането Шенол Таш, ръководител на главната дирекция за наказателните дейности, подчерта, че около 1100 учени и изследователи, подкрепили декларацията за мир, разпространена в електронен сайт, ще се окажат съучастници в престъплението.

Източник: БГНЕС