Ахмет Давутоглу обвини ПКК за атентата в Анкара
Ахмет Давутоглу обвини ПКК за атентата в Анкара / БГНЕС, архив

Доказателствата на турските власти до момента показват, че нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК) стои зад вчерашния атентат в Анкара, потвърди премиерът Ахмет Давутоглу.

"Има много сериозни и почти сигурни разкрития, които сочат към сепаратистката терористична организация", заяви Давуотглу, визирайки ПКК, при посещението на ранени при инцидента в болница в Анкара.

Атентаторката от Анкара – студентка, съдена за участие в ПКК

При атентата кола-бомба се вряза между два пътнически автобуса и причини смъртта на 37 души, като двама от тях са предполагаемият извършител и негов помощник. "До момента 11 души са задържани по подозрения във връзка с организирането на терористичния акт", заяви Давутоглу.

"Терористичната организация е свряна в ъгъла и изправена пред сериозна операция. Нападайки цивилни, тя цели да отчая хората. Това не е първият такъв случай, който разкрива грозното лице на терористичната организация", допълни турският премиер, цитиран от АФП.

Кола бомба избухна в Анкара, има убити и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той заяви, че Турция ще вземе всички необходими мерки за защитата си и че армията й в момента атакува бази на ПКК в Ирак, включително в Кюрдистан.

През последните месеци турското правителство започна тотална офанзива срещу ПКК, нарушавайки примирието си с кюрдските бунтовници. Те воюват с Анкара от над 30 години, като искат по-голяма автономия и права за най-голямото малцинство в страната.

Източник: БГНЕС