Кореспондентът на Дарик Нихал Йозерган за атентата в Анкара към 21.30 часа, 13 март 2016
85123
Кореспондентът на Дарик Нихал Йозерган за атентата в Анкара към 21.30 часа, 13 март 2016
  • Кореспондентът на Дарик Нихал Йозерган за атентата в Анкара към 21.30 часа, 13 март 2016

34 души загинаха, а 125 човека бяха ранени при кървав атентат в турската столица Анкара. Информацията бе съобщена от министъра на здравеопазването на Турция Мехмет Мюеззиноглу.

Нападението е извършено с кола бомба в оживен район в центъра на града.

30 души са убити на място, останалите четирима са издъхнали в болници от раните си. Един или двама от убитите са нападателите. 19 от ранените са в тежко състояние.

Кола бомба избухна в Анкара има убити и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo
Мощната експлозия е разтърсила площад "Ататюрк" в 18.45 часа местно време. В района се намират метростанция и спирки на много автобуси. Мястото на взрива е символично - то е близо до държавни учреждения и дирекцията на полицията. При експлозията са изпочупени прозорците на сгради.

Министърът на вътрешните работи Ефкан Ала потвърди версията, че автомобил, натоварен с експлозиви, се е взривил на оживеното място в Анкара и това е констатирано от събраните веществени доказателства.

Кола бомба избухна в Анкара има убити и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo
Ефкан Ала се зарече пред журналистите, че макар по света да считат за невъзможна 100-процентовата победа над тероризма, Турция ще успее да го постави в окови.

Той призова за спокойствие и подчерта, че всички действия на правителството са насочени към единството на нацията и целостта на държавата, като прилага всички възможни мерки за опазването на реда и мира.

Президентът Реджеп Ердоган подчерта в свое изявление, че терористичните нападения са удар по целостта на страната и по единството на народа. Той увери, че армията, полицията, всички сили за сигурност и охраната по селата полагат усилия с риск за живота си да гарантират мира и спокойствието, и че няма начин всичко това да не се увенчае с успех и тероризмът да бъде поставен на колене.

Кола бомба избухна в Анкара има убити и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo
Междувременно бе забранен достъпът до "Фейсбук" и "Туитър" заради активното споделяне на снимки, видеозаписи и коментари за атентата.

Светът осъди терористичната атака в Анкара

Световни лидери и организации осъдиха кървавия атентат и изразиха съболезнованията си към близките на загиналите и турския народ.

Това е трети атентат в турската столица в последните шест месеца.

Атентат с кола бомба срещу военен конвой в Анкара

На 17 февруари в сърцето на Анкара бе взривена кола бомба, насочена срещу военни. Тогава загинаха 29 души, а десетки бяха ранени. Два дни по-късно отговорност за атентата поеха "Ястребите на Кюрдистан" - младежкото военно крило, свързано
с ПКК.

Самоубийствени атаки в Анкара убиха десетки

На 10 октомври миналата година при самоубийствени нападения по време демонстрация за мир бяха убити 103 души, а десетки други бяха ранени. Тогава в множеството се взривиха двама джихадисти - единият сириец, а другият турчин от местната клетка на "Ислямска държава".

Източник на видеото: Ruptly

снимки: БГНЕС