Най-малко 28 души загинаха, а над 60 човека са ранени при избухването на кола бомба в близост до конвой с автомобили, превозващ военнослужещи в турската столица Анкара.
Мощният взрив е отекнал в района Чанкай в 18.31 часа местно време в сряда.

СНИМКИ: Кървав атентат в Анкара

Инцидентът се е случил недалеч от центъра на столицата до сградата на командването на турския военноморски флот.

В близост са и сградите на Генералния щаб и на Министерството на вътрешните работи.

Ердоган с декларация с твърд тон след атентата в Анкара

Турските власти окачествиха взрива като атентат и заявиха, че мишена на атаката са турските военни. Вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш осъди атентата и обеща, че властите ще разкрият кой стои зад него.

Междувременно Висшият съвет за радио и телевизия на Турция въведе временна забрана за предаване на информация за кървавия атентат в Анкара. Целта е поддържане на обществения ред и сигурност, съобщиха от ведомството.

Атентат с кола бомба в Анкара има убити и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Забраната се отнася за показване на снимки и видеокадри от мястото на взрива и подробности от работата на разследващите. Това е стандартна практика на турските власти, която бе прилагана и при големите терористични актове в страната миналата година.

Атентат с кола бомба в Анкара има убити и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Турция ще отвърне решително, заяви Ердоган

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще отвърне решително след атентата. "Нека да се знае, че Турция няма да се поколебае във всеки момент, навсякъде и при всеки повод да използва правото си на законна отбрана", гласи декларация, публикувана от пресслужбата на президентството. "Ще продължим все по-решително да се борим срещу пионките, които извършват подобни нападения и не познават морал и хуманни граници, както и срещу силите, стоящи зад тях", с казва в декларацията, цитирана от Ройтерс.

Атентат с кола бомба в Анкара има убити и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Отмениха срещата за мигарнтите в Брюксел

Заради кървавия акт министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу отмени посещението си в Брюксел, където по инициатива на Австрия трябваше да се проведе среща на 11 страни за мигрантите. Срещата бе анулирана след това.

Светът осъжда атентата в Анкара

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди остро атаката и увери, че „съюзниците от НАТО са заедно в борбата с тероризма". Френският президент Франсоа Оланд определи атентата като „отвратителна" атака, а върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини подчерта, „в този труден момент европейските страни са до Турция и турския народ".

Източник: Фокус, БГНЕС, БТА

снимки: БГНЕС

Видео: Ruptly