Арестуваха мъж, подготвял атентат с кола бомба на летище в щата Канзас
Арестуваха мъж, подготвял атентат с кола бомба на летище в щата Канзас / снимка: БГНЕС, архив

Американската полиция арестува мъж, планирал да извърши атентат с кола бомба на летище в щата Канзас, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите.

По данни на следствието, мъжът бил задържан днес сутринта на аерогарата в Уичита, град с население от близо 400 000 души, при специална операция на ФБР. Той възнамерявал да се вреже в сградата на летището с автомобила си, пълен с експлозиви.

58-годишният мъж на име Тери Лоуин работел на летището като авиотехник. Лоуин е обвинен в опит за причиняване на масово унищожение. Той може да бъде осъден на доживотен затвор. Съвместен антитерористичен екип на ФБР и полицията поставил
Лоуин под наблюдение в началото на лятото, след като той се опитал да се сдобие с материали за направата на кола бомба, съобщава БТА.

Според федералната прокуратура той бил решен да извърши акт на съпътстван от насилие джихад и бил проучил плана на летището на Канзас и графика на полетите, за да извърши самоубийствен атентат, когато на аерогарата има възможно най-много хора.

Според прокуратурата Лоуин е действал сам и няма данни да е бил свързан с някоя религиозна общност в Уичита.