/ iStock/Getty Images
Четирима полицаи са били ранени
Полиция е арестувала 30 души на състоялия се вчера в Амстердам неразрешен протест срещу антиковидните мерки в Нидерландия, където беше наложено ново затваряне предвид разпространението на варианта Омикрон, предаде Франс прес.

Според нидерландската информационна агенция АНП, цитирана от ДПА, на Музейния площад пред "Райксмузеум" (Националния музей) - най-голямата открита площ в града - са се събрали около 10 000 души въпреки забраната за многолюдни събирания.

"По искане на кмета полицията се намеси и бяха задържани общо 30 души", посочиха в комюнике силите на реда, уточнявайки, че при стълкновения между демонстранти и полицията за борба с безредиците са били ранени четирима полицаи. Хората са арестувани за нарушаване на обществения ред, за агресивност, неразрешено притежание на оръжие и неуважение към полицията, се пояснява в съобщението.

Омикрон попари новогодишните тържества по цял свят

Според местни медии, цитирани от АФП, са били ранени най-малко двама демонстранти. Участник в протеста скандираше: "Това тук е Холандия! Власт на народа!".

Видеозапис от демонстрацията показа как полицията използва палки срещу група мъже и жени. Преди протеста в района бяха разположени няколкостотин служители на силите за борба с безредиците. Според властите вечерта обстановката се е успокоила.

Седмица преди Коледа нидерландските власти наложиха ново затваряне, опасявайки се от поредна вълна от ковид с разпространението на варианта Омикрон. Магазините за стоки, които не са от първа необходимост, а също ресторанти, барове, кина, музеи и театри са затворени до 14 януари, а училищата - поне до 9 януари. На закрито е разрешено да се срещат не повече от двама души. Изключение се прави само за погребения. Няма обаче никакви ограничения на движението на хората.
БТА