Следственият комитет на Русия повдигна обвинение в нарушаване на изискванията за пожарна безопасност срещу генералния директор на компанията собственик на изгорелия търговски център "Зимна вишна" в сибирския град Кемерово Юлия Богданова. Според разследването нейните действия са довели до смъртта на 64 души при пожара там на 25 март, предаде ТАСС.

Равносметката след пожара в руския мол: 64 жертви и десетки въпроси (ВИДЕО)

По искане на Следствения комитет съдът наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на Богданова до 25 май. Представител на комитета заяви на днешното заседание на съда в Кемерово, че тя няколко пъти е внасяла изменения в плана за преустройство на бившата фабрика в търговски център, за да увеличи броя на помещенията, давани под аренда за търговски обекти, "което е довело до създаване на препятствия на пътищата за евакуация, а също и до повреждане на системите за автоматично гасене на пожари и оповестяване на хората при пожар".
 

БГНЕС


Представителят каза също, че търговско-развлекателният комплекс е започнал да работи през 2013 г. преди да бъде получено разрешение за въвеждането му в експлоатация. Той уточни, че разрешението е било получено по-късно, през септември с.г., като инспекторът на държавната строителна инспекция (Госстройнадзор) е извършил само визуален оглед на сградата и не е направил оценка на пожароопасността на вложените при довършителните работи материали, макар че е имал право да привлече експерти за целта. Не са били тествани и средствата за оповестяване и за гасене на пожар.

Близки на жертви в огнения ад в Кемерово с жалби срещу огнеборците

Въз основа на това съдът реши да бъде задържана в ареста до 25 май и бившата началничка на областната дирекция на Госстройнадзор Танзилия Комкова, която би трябвало да забрани експлоатацията на незаконната сграда. Тя обаче не го направила, и според следствието вероятно е действала в интерес на своя син, който бил свързан с компанията собственик на търговския център.
 

БГНЕС


Обвинена е в злоупотреба с длъжностни пълномощия. Следователят съобщи в съда, че задържането й под стража се налага, защото тя се опитала да се скрие, заминавайки за Москва, но била принудително върната оттам в Кемерово. Комкова не се признава за виновна.

Мениджърът на мола убиец в Кемерово: Не се чувствам виновна (ВИДЕО)

Следствието съобщи също, че намиращият се в ареста служител на частната охранителна фирма "Център за защита", който е бил дежурен в търговския център - Евгений Антошин, научавайки за пожара, не е включил пожарната сигнализация. Пред съда самият Антошин обясни, че копчето за включването на сигнализацията било повредено и той е докладвал за това на началниците.

Началникът на Първи пожарогасителен отряд от федералната противопожарна служба в Кемеровска област Андрей Бурсин, който първи пристигнал със своя отряд на мястото на пожара, съобщи пред ТАСС, че никой не е посрещнал спасителите там - нито от охраната, нито от администрацията, за да даде информация колко хора има вътре.
 

БГНЕС

 

Каква е истината за пожара в Кемерово, питат се местните и печатът в Русия

Подсъдими по това дело освен Богданова, Комкова и Антошин, са още четирима души и всички те вече са арестувани до 25 май.

Вчера председателят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин пристигна в Кемерово и каза, че предстои задържането на още лица във връзка с разследването. Той добави, че се проверяват всички без изключения версии за причините за пожара и на среща с местни жители обеща щателно и обективно разследване.
БТА