пожар Кемерово
пожар Кемерово / БГНЕС
В Русия днес е обявен национален траур и централните издания коментират последиците от пожара, взел в неделя 64 жертви в търговски център в град Кемерово. При посещение в сибирския областен център вчера президентът Владимир Путин обеща пред местни общественици "истина" по случая, пише "Комерсант".

Междувременно обаче на митинг пред местната администрация хората търсеха същата истина и не можеха да я открият, посочва кореспондент на вестника.

Равносметката след пожара в руския мол: 64 жертви и десетки въпроси (ВИДЕО)

Събралите се протестирали срещу огласените официални данни за жертвите от пожара - цифрата "64" будела "ярост в тълпата", която "никога нямало да я приеме". Според слухове сред местните жители в пламъците са загинали стотици. Но "защо от гледище на здравия разум да се укрива мащабът на трагедията? Той бездруго е ужасяващ", пита се изданието.

пожар Кемерово
БГНЕС

"Трябва да съберем свой народен съд", който да прецени как работи по случая федералното следствие, предложил на митинга жител на Кемерово, цитиран от "Лента".
Според "Комсомолская правда" неназован служител от кметството на Кемерово нарекъл митинга "пълен цирк" и го сравнил с украинския Майдан, след който преди 4 години бе свален президентът Виктор Янукович.

Кемерово не вярва никому. Хората търсят не последния по веригата, който да опере пешкира, а истината, обобщава в репортаж от митинга "Новая газета".

На среща с местните власти президентът Путин говореше, както никога дотогава - с "глас уморен, дори сякаш безволен, този човек бе схванал, че вече нищо не може да се направи" за децата, които "се задушили и изгорели живи в този град", отбелязва "Комерсант".

Трагедия: Дете, оцеляло по чудо при пожара в руския мол, загуби семейство си (ВИДЕО)

"Трябва точно да се определи кой за какво е виновен. И щом го направим, а ще го направим със сигурност, ще се вземат съответните решения", уверил пред обществениците руският лидер.

пожар Кемерово
БГНЕС

"Московский комсомолец" цитира "главния свидетел" по делото за пожара - фотограф-аниматор от мола, който твърди, че е видял и "спасил" подпалвача, към 12-годишно момче, опитвало се и по-рано през деня да подпали съоръженията в детския кът.

Според директорката на търговския център Надежда Суддьонок, говорила в съда, пожарът е дело на тийнейджъри джебчии, добавя "Московский комсомолец".

пожар Кемерово
БГНЕС

Тридневен траур в Кемеровска област в памет на жертвите от пожара в руски мол

Срещу петимата задържани досега по делото за пожара вече са повдигнати обвинения и следствието продължава, изтъква официозът "Росийская газета".

Трагедията в Кемерово не спря дори временно започналото експулсиране на руски дипломати от западни страни, отбелязва "Независимая газета". Мерките са предприети в знак на солидарност с Великобритания заради неотдавнашното нападение с нервнопаралитично вещество в Солсбъри, в което според Лондон е замесена Русия.

пожар Кемерово
БГНЕС

Путин за трагедията в Кемерово: Губим хора заради небрежност и разпуснатост (СНИМКИ)

Вестникът осъжда "цинизма на чиновниците от САЩ и ЕС", прогонващи руските дипломати. Същевременно споделя "впечатлението, че никой няма и намерение да доказва нещо" по повод предполагаемата вина на Москва за инцидента в Солсбъри.

Защо Западът не забеляза трагедията в Кемерово, пита се онлайн изданието "Правда".

След голямата трагедия: Протест в Кемерово, искат оставката на Путин

Западът нанесе удар точно в момента, в който Русия преживяваше трагедията в Кемерово. Толкова по въпроса за отношението на "цивилизования свят" към "аборигените", коментира електронният вестник.

"Ще отбележим, че Белгия, Португалия, Австрия, България, Словакия и ред други страни решиха да не играят по свирката на сплотения Запад", добавя "Правда".
БТА