Протест в Кемерово, искат оставката на Путин
96771
Протест в Кемерово, искат оставката на Путин
  • Протест в Кемерово, искат оставката на Путин
Хиляди протестират след пожара в руския град Кемерово. Искат оставката на президента Владимир Путин и на представителите на местната власт, допуснали трагедията. По последни официални данни при пожара в Търговско-развлекателния център са загинали 64 души, повечето от тях деца. Голям брой тела остават под руините на сградата. За идентифицирането им ще е необходима ДНК експертиза.

Хиляди руснаци поискаха прозрачно разследване на трагедията в Кемерово (СНИМКИ/ВИДЕО)

Разследването е установило сериозни нарушения. Охранител е изключил противопожарната сигнализация, аварийните изходи са били затворени, което е затруднило евакуацията на хората.

Повечето служители на търговския център са избягали и са оставили деца и родители на произвола. Протестиращите искат да бъде съобщен точният брой на загиналите, да се проведе максимално прозрачно разследване и виновните за случилото се да бъдат наказани.

„Предай на всички, че ги обичах. Предай на мама, че я обичах“. Това е последното телефонно обаждане на 11-одишната Вики до леля й Евгения Оганисян, която след трагедията разказа:

„Каза, че гори всичко. Че вратите в кинотеатъра са блокирани. Казва: Не мога да изляза. Кашляше и говори: Не мога да дишам.Това е краят“, гласи съобщението на Мая. Тя и 5-годишната й сестра са сред загиналите в пожара.
В последното си съобщение13 –годишната Маша се обръща към приятелите си: „Ние горим. Обичам ви. Ако можете, простете ми“. Маша умира в болницата.

В социалните мрежи може да се чуе и автентичен звук от вика за помощ на децата, които крещят: „Мамо, не можем да излезем оттук“!

Игор Востриков, загубил петима близки в пожара – съпругата си, сестра си и трите си деца, твърди, че кинозалата е била заключена:

„Загинаха, защото са били заключени. Звъняха ни от там. Търсеха помощ. Заключени сме. Задушаваме се, казваха. Никой не помогна, защото когато пожарът започна, всички се разбягват, а хората в кинотеатъра не успяха да го направят. Те нямаха шанса да се спасят“.
Хората от Кемерово излязоха на спонтанен протест. Те твърдят, че от тях се крие информация, че не се съобщава истинският брой на жертвите и искат оставки.

Сред протестиращите е и Игор Востриков.

„Путин в оставка. Той поставя венци. Тук ли е? Зададох въпрос – Путин тук ли е?Сложи ли венци върху снимките? Доведете го тук тогава. Загина сестра ми Алена, жена ми Елена и три деца, на 7,5 и 2 годинки. И да - като всички тук мълча. Имаше избори. Сърцето ме боли. Но аз разбирам, че под нашето иго ако сега започна да роптая, хоп и ще остана без работа. И така всеки мълчи. Задушиха хората. Защо?“

Равносметката след пожара в руския мол: 64 жертви и десетки въпроси (ВИДЕО)

Владимир Путин пристигна в сибирския град Кемерово
БГНЕС

„Аз съм обикновен човек, не искам да продължава така. Вдигнете ръце, тези, които сте за оставка. Вдигнете ръце всички“.

Гневни, хората, събрали се на площада, обвиниха властите в манипулация и укриване на информация за трагедията. На мястото имаше засилено полицейско присъствие. Там бяха и спецчастите.

протест Русия
БГНЕС

Путин за трагедията в Кемерово: Губим хора заради небрежност и разпуснатост (СНИМКИ)

Според почти всички, взели думата, жертвите на пожара са много повече от официално обявените до момента 64 –ма загинали. Хората на площада твърдят, че останките на загиналите изобщо не са стигнали до моргата в града. Според тях 355 трупа са били качени и извозени с камиони незнайно къде.