Броят на загиналите при пожара в търговски център в руския град Кемерово достигна 64 души, съобщи пред журналисти министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков, цитиран от ТАСС.

Десетки са жертвите на пожара в мол в руски град

По-рано за 56 загинали съобщи оперативният щаб по гасенето на пожара, напомня агенцията. В болниците на града се лекуват в момента 12 души от пострадалите, настанени там след пожара на четвъртия етаж на мола "Зимна вишна".

Русия пожар
БГНЕС

Двама от тях са в тежко състояние, включително едно дете, докладваха днес здравните власти в региона на Владимир Пучков, оглавяващ министерството на извънредните ситуации (МИС). Още над 30 пострадали са на амбулаторно лечение.

Лечението на тежко пострадалото дете налага екипите периодично да се консултират със специалисти от Москва, уточни директорът на регионалния Център за медицина на катастрофите Сергей Малиновски.

Комисията на Държавната дума по сигурността и борбата с корупцията ще обсъди причините за пожара с представители на МИС, прокуратурата и федералното следствие, съобщи днес за ТАСС първият зам.-председател на парламентарния орган Ернест Валеев. "Незнайно защо не се правят изводи от по-ранни инциденти", констатира той и обеща "анализ защо не работят достатъчно контролните структури или пък проблемът е в друго нещо".

Пожарът в руския мол започнал от детска игра с огън в игрална зала край батут?

Трагедията е сигнал за бизнеса и контролно-надзорните органи в Русия, посочи Николай Говорин, зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазването. "В гонитба на печалба бизнесмените често забравят за основното нещо - за сигурността на хората, а нормите за сигурност трябва да бъдат приоритет", изтъкна той.

Русия пожар
БГНЕС

Очевидци вече информираха, че евакуацията от мола не е била организирана, както трябва, има данни за проблеми с оповестяването на посетителите за пожара, каза депутатът.

Най-важно сега е да бъдат подпомогнати семействата на загиналите и пострадалите, заяви днес председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, който поднесе съболезнования във връзка с трагедията на опечалените роднини и близки.
 
БТА