Трийсет и седем души са жертвите на пожара в търговския център в руския град Кемерово в Сибир, предаде ТАСС, като цитира спасителните служби. Сред загиналите са девет деца. Пожарът избухна в търговския център "Зимняя вишня" в Кемерово в неделя.

Ранени са 43 души. Съдбата на 69 човека, 40 от които деца, е неизвестна. 20 човека са спасени от горящата сграда, евакуирани са над 100 посетители. Не се знае каква е причината за пожара, като според първоначалните данни може да става дума за детска игра.

Пожар в руски мол взе пет жертви (ВИДЕО)

Пожарът е избухнал на четвъртия етаж в търговския център "Зимняя вишня" в Кемерово около 17.00 часа местно време в неделя, като е обхванал площ от 1500 квадратни метра, което е довело до срутване на 600 квадратни метра покривна конструкция. В потушаването на огъня се включиха стотици пожарникари и спасители и над 60 единици техника. Самолет Ил-76 на Министерството на извънредните ситуации с екип от 40 спасители и петима психолози е пристигнал в Кемерово.
 
По-рано бе съобщено, че гасенето на огнената стихия продължава, като пожарът е локализиран частично. Поради конструкцията на сградата с много прегради и изобилие на запалими материали пожарът е с висока степен на сложност, заяви регионален представител на министерството на извънредните ситуации.

Според първоначалните данни причината за пожара може да е детска игра. "Огнището е стая с батут. Предварителната версия е, че едно от децата е имало запалка, това е предварителната версия, именно от тази стая с батута е започнало горенето, в басейна с дунапрен", разказа пред журналисти Владимир Чернов, заместник на губернатора на Кемеровска област.

Министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков излетя за Кемерово, за да контролира на място спасителната операция, която продължава и през нощта.

Търговският център е открит през 2013 г. На територията му с обща площ 23 000 кв. м има паркинг за 250 автомобила, магазини, зала за боулинг, детски център и кино. Град Кемерово се намира в централната част на Сибир, на 3000 километра източно от Москва.

https://twitter.com/IgorZhdanovRT/status/978008220013907969
 
БТА, БГНЕС, Фокус