/ Gulliver/Getty Images
Санкциите срещу Руската федерация могат да бъдат отменени, ако преговорите между Киев и Москва доведат до прекратяване на военните операции в Украйна, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пред американския телевизионен канал NBC.

„Ще видим какво прави Украйна, какво иска да направи. И ако (преговорите между Русия и Украйна – бел. ред.) завършат с прекратяване на войната... и това в крайна сметка ще изисква отмяна на санкциите, разбира се“, каза той в отговор на въпроса за възможността за премахване на санкциите срещу Руската федерация в зависимост от преговорния процес.

Първият дипломат на Вашингтон подчерта, че не е задължително санкциите никога да не бъдат отменяни, тъй като целта им е да променят политиката на Руската федерация. Блинкен отбеляза, че подобно развитие на събитията ще зависи от действията на Русия.

Същевременно в интервю пред CNN Блинкен разкри, че САЩ непрекъснато обсъждат със своите съюзници по-нататъшното затягане на санкциите срещу Руската федерация.

“Ние сме в постоянен разговор със съюзници и партньори за това как най-ефективно да засилим и затегнем санкциите”, заяви държавният секретар и добави, че в същото време Вашингтон обръща внимание на задоволяването на енергийните нужди на Европа.

По думите му, САЩ, заедно със своите съюзници, ще продължат да предават оръжия на Украйна.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на „специална военна операция“ в Украйна. Западните страни отговориха с налагането на мащабни санкции срещу Москва.