Ангела Меркел
Ангела Меркел / / iStock/Getty Images
Бившият канцлер Ангела Меркел ще получи най-високото отличие на Германия, въпреки че и след напускането на поста си продължава да търпи критики за наследството си, особено за политиката си спрямо Москва.

Меркел, която беше начело на най-голямата европейска икономика от 2005 до 2021 г., ще получи тази вечер от президента Франк-Валтер Щайнмайер Големия кръст от специален клас.

Наградата е била връчвана само два пъти досега - на бившите канцлери Конрад Аденауер и на Хелмут Кол.
Въпреки че беше изключително популярна през по-голямата част от времето, когато беше на власт, 68-годишната Меркел вижда как звездата ѝ избледнява, след като се оттегли през декември 2021 г.

Дългогодишният лидер се сблъска с критики за политиката си към руския президент Владимир Путин и за това, че остави Германия зависима от руската енергия - слабост, която стана очевидна по време на войната в Украйна.

"В края на нейното управление страната ни не беше в добра форма", заяви Биджан Джир-Сарай от про-бизнес партията СвДП пред телевизионния оператор RND.

Меркел е критикувана и заради решенията си през 2011 г. да се откаже от ядрената енергетика, а през 2015 г. да приеме стотици хиляди бежанци от Сирия и Ирак.

Бившият канцлер имаше "големи заслуги, особено на международно ниво", заяви пред новинарския канал НТВ Карстен Линеман, заместник-председател на консервативна партия на Меркел ХДС.

Но тя "допусна и грешки, някои от които очевидни", каза той.

Излизането от ядрената енергетика, договорено след катастрофата във Фукушима, беше "грешка", защото беше взето решение "без да се установи как ще се снабдяваме с енергия по един достатъчно самостоятелен начин", каза Линеман.

Някои "очевидни грешки" бяха допуснати и по отношение на решението да се оставят отворени границите на Германия през 2015 г., каза той.
"Големи заслуги"

Но Меркел, която, откакто се пенсионира, пише мемоарите си, продължава да получава похвали дори от съперниците си от Социалдемократическата партия (СДП) и Зелените.

"Особено ценя нейните дипломатически умения и съпричастна мъдрост, благодарение на които тя винаги успяваше да създаде жизнеспособни коалиции и компромиси на националната и международната сцена", заяви пред RND съпредседателят на СПД Саския Ескен.

Лидерът на Зелените Омид Нурипур заяви, че Меркел е "оформила страната ни по време на своето управление както малцина други".

"Не е необходимо да сте съгласни с всичко, което тя направи, за да признаете големите ѝ заслуги", каза той.
Някои коментатори поставиха под въпрос логиката на това Меркел да получи наградата от Щайнмайер, който беше външен министър в нейното правителство.

"Тя е почетена от човек, чиято политическа роля е далеч по-малка от тази на Меркел", написа „Шпигел”.

 
БГНЕС