/ / iStock/Getty Images
Бившият германски канцлер Ангела Меркел иска да напише автобиографична книга, в която да обясни най-важните си политически решения, съобщи днес германска медия, цитирайки близък сътрудник на доскорошния канцлер, съобщи Асошиейтед прес.

67-годишната Меркел предаде канцлерския пост на наследника си Олаф Шолц в сряда след почти рекордните 16 години на власт. Тя не се е стремила към пети мандат и не е разкривала бъдещите си планове, въпреки че в миналото е казвала, че няма да търси друга политическа роля.

Дългогодишният ръководител на кабинета на Меркел - Беате Бауман, заяви пред седмичника "Шпигел", че Меркел "не иска да преразказва целия си живот. Тя би искала да обясни основните си политически решения със собствените си думи и да се позове на житейския си път". Бауман каза, че книгата е замислена като проект за две до три години и все още няма издател. "Канцлерът и аз сме сигурни, че ако направим тази книга, то ще я направим сами, без писатели, без историци, без журналисти'', каза тя.

Меркел, бивш учен, израснала в Източна Германия, влиза в политиката с разпадането на комунизма и през 1990 г. се присъединява към първото правителство на тогавашния канцлер Хелмут Кол след обединението на Германия. Преди да стане лидер на дясноцентристкия Християндемократически съюз през 2000 г., когато той е в опозиция, тя е била министър на семействата и жените, а след това и на околната среда. През 2005 г. е избрана за първата жена канцлер на Германия.

Нейният мандат беше доминиран от поредица от кризи: световната финансова криза, дълговата криза в Европа, масовата миграция към Европа през 2015-2016 г. и коронавирусната пандемия.
 
БТА