/ БГНЕС
Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо заяви днес, че двамата му политически съветници от САЩ са подали оставка, след като планът им за залавяне на социалистическия президент на Венецуела Николас Мадуро се провали.

Гуайдо заяви, че е приел оставките на Хуан Хосе Рендън и Серхио Вергара, наели бившия член на американските армейски спецчасти Джордан Гудро да ръководи екипа, който трябваше да залови Мадуро.

Венецуелската опозиция работела с фирма от САЩ по план за свалянето на Мадуро

След като тази сделка се провали, Гудро се опита сам да атакува плажа край Каракас на 3 май, но не успя.

Рандън каза, че е дал на Гудро 50 000 долара за първоначалните разходи, но и двамата казаха, че сделката не е изпълнена и че не е имало повече плащания. Гудро заяви, че макар да не е получил цялата сума, той е продължил мисията си да помогне за освобождаването на Венецуела от Мадуро, добавяйки, че са участвали около 60 души.

САЩ дават награда от 15 милиона долара за ареста на Мадуро

Венецуелските власти твърдят, че са убили най-малко шестима обвиняеми „наемници“ и са арестували най-малко 40 от тях, включително двама бивши американски войници, свързани с базираната във Флорида американска компания „Силвъркорп“.

Мадуро твърди, че целта на мисията е била убийството му.

Мадуро създаде Национален антитерористичен корпус на Венецуела

Гуайдо, който беше признат за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела от САЩ и около 60 други страни, отрече да е част от заговора, но се оказа под натиск от поне една опозиционна партия да обясни какво точно се е случило.

От друга страна, Гудро показа секретна снимка от Гуайдо на среща, на която е било подписано споразумението за похищение на Мадуро. Екипът на Гуайдо заяви, че „приема оставките на длъжностните лица и им благодари за посветеността им на Венецуела“.
БГНЕС