Хуан Гуайдо
Хуан Гуайдо / БГНЕС
Автентичността на документа обаче, който разкрива този план, не може да бъде потвърдена
Представители на опозицията във Венецуела са преговаряли през октомври м.г. по сделка на стойност 213 милиона долара с малка фирма за сигурност от американския щат Флорида, която включвала план за нахлуване в страната и сваляне на президента Николас Мадуро, сочи документ, публикуван от вестник "Вашингтон пост" днес.

Венецуелските власти арестуваха миналата седмица повече от дузина души, включително и американци, работещи за компанията "Силвъркорп" от САЩ, в рамките на провален план за нахлуване. Акцията бе пропагандна победа за разклатеното правителство на Мадуро, отбелязва Ройтерс.

САЩ дават награда от 15 милиона долара за ареста на Мадуро

Документът е удар по репутацията на опозиционния проамерикански лидер Хуан Гайдо, който яростно отрече всякакви връзки със "Силвъркорп" или причастност към какъвто и да е опит за сваляне на Мадуро със сила.

Планът описва на 42 страници дори дребни тактически подробности, като например какви сухоземни мини да бъдат разположени и какво бойно снаряжение да се използва, но не обяснява как една малка група от командоси могат да победят стотици хиляди членове на силите за сигурност, които остават лоялни на управляващата във Венецуела Социалистическа партия, с цел да отстранят режима на Мадуро и да поставят на негово място Хуан Гуайдо.

Ройтерс прави уговорка, че не е в състояние да потвърди автентичността на документа, публикуван във "Вашингтон пост". Вестникът съобщава, че общото споразумение, подписано от самия Гуайдо, е било предоставено от шефа на "Силвъркорп" Джордан Гудро, който публично обяснил, че ще ръководи операцията. Приложението към споразумението с конкретни подробности било подготвено от венецуелски опозиционери.

Мадуро създаде Национален антитерористичен корпус на Венецуела

От пресслужбата на Гуайдо, който е признат за легитимен временен президент от редица западни държави, не са отговорили на искане за коментар по разкритията на "Вашингтон пост". Съветникът на Гуайдо - Хуан Рендон, чийто подпис също е под документа, каза пред Си Ен Ен, че е подписал "проучвателно споразумение" със "Силвъркорп", което обаче така и не е било довършено. Според него фирмата от Флорида е тръгнала на "обречена самоубийствена" мисия без подкрепата на Гуайдо.

Ройтерс не е успяла да се свърже и с Рендон за коментар.

Документът е подписан още от опозиционния депутат Серхио Вергара и от Гудро. Ройтерс не е успяла да открие за коментар и Гудро, чиято гласова поща днес не е приемала съобщения. Вергара също не е отговорил на искане за коментар.

Венецуела връчи протестна нота на френския посланик, след като прие Хуан Гуайдо

Двете главни опозиционни партии "Справедливост първо" и "Народна воля" (в която членува Гуайдо) заявиха в декларация, че "демократичните сили не подкрепят, нито финансират въоръжени бойци, изблици на насилие или полувоенни групировки".

Люк Денман, един от двамата арестувани американци, се появи във видеорепортаж по венецуелската държавна телевизия вчера и каза, че от "Силвъркорп" му е било възложено да установи контрол над летището на Каракас, където да кацне самолет, който да отведе Мадуро в САЩ.
 


Мадуро съобщи, че Денман и другият арестуван - Айран Бери, ще бъдат съдени от граждански съд във Венецуела.
БТА