Тревър Рийд
Тревър Рийд / БТА
Американски гражданин, който лежа три години в руски затвор, преди да бъде освободен при размяна на затворници, бе осъден задочно по обвинение, че се сражавал в Украйна като наемник, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Следствения комитет на Руската федерация.

В изявлението се посочва, че Тревър Рийд е получил присъда от 14 години и 6  месеца лишаване от свобода.
Рийд е бил ранен по време на бойни действия в Източна Украйна миналата година и лекуван в Германия. Следственият комитет не уточни подробности кога е била издадена присъдата, нито от кой руски съд.

Рийд, бивш морски пехотинец, бе арестуван в Москва през 2019 г. за предполагаемо нападение срещу полицай. В обвинителния акт се казва, че американският гражданин е извършил престъплението, докато е бил в състояние на силно алкохолно опиянение, и че е грабнал волана на полицейски автомобил, с който е бил отвеждан към изтрезвително отделение.

Рийд беше осъден на девет години затвор, но през август 2022 г. бе освободен в замяна на руския пилот Константин Ярошенко, който излежаваше присъда за наркотрафик в САЩ.

Според руските власти Рийд е започнал да се сражава на страната на Украйна като наемник през ноември 2022 г.
Новината за присъдата му бе оповестена два дни след като 72-годишният американец Стивън Хъбард бе осъден в Русия на близо 7 години затвор по обвинение, че се е сражавал в Украйна като наемник. Хъбард бе пленен от руската армия около два месеца след началото на войната.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Велев/БТА