Бившият шеф ФБР Джеймс Коми
Бившият шеф ФБР Джеймс Коми / БГНЕС
Мнозинството американци не смятат за подходящо решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да уволни Джеймс Коми от поста директор на ФБР, гласят данните от допитване на телевизия Ен Би Си и фирмата Сървей Мънки, предаде ТАСС.
 
Тръмп уволни шефа на ФБР

Според 54 процента от анкетираните решението на Тръмп да уволни Коми е било неправилно, а 34 процента са на обратното мнение. Освен това 55 процента от запитаните заявяват, че този ход на Тръмп подкопава доверието им, че разследването за предполагаеми връзки на хора от предизборния му екип с Русия ще се извърши по правилата. На противното мнение са 36 процента от анкетираните.
 
Тръмп уволнил Коми, защото не вършел добре работата си
 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС

По въпроса за вероятните причини за уволняването на шефа на ФБР 46 процента от запитаните казват, че то е свързано с воденето на разследването за Русия, а официалното обяснение на Белия дом не отговоря на действителността. 24 процента от анкетираните смятат, че причина за уволнението е неправилното водене на разследването на служебната електронна поща на съперничката на Тръмп за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън. 22 процента са на мнение, че причината е друга.
 
Как уволнението на шефа на ФБР ще се отрази на отношенията с Русия?

Анкетирани са 3746 души от 10 до 11 май.
 
БТА