/ БГНЕС, архив
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че е уволнил директора на ФБР Джеймс Коми, защото не е вършел добра работа, предаде Ройтерс.
 
"Много просто е, не вършеше добра работа. Не вършеше добра работа", каза Тръмп пред репортери в Овалния кабинет по време на кратка фотосесия от срещата му с бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър. Тръмп отказа да отговори на други въпроси за уволнението, което бе обявено вчера и изуми Вашингтон.
 
Тръмп уволни шефа на ФБР

В няколко туита обаче президентът каза, че и демократите и републиканците ще му благодарят заради това, че е решил да уволни Коми, предаде АП.
 

 

 


Внезапното уволнение на директора на ФБР повдигна въпроса за бъдещето на разследването за евентуални връзки на предизборната кампания на Тръмп с Русия. Незабавно се породиха и подозрения за задкулисен опит да се осуети разследването, хвърлящо петно върху името на новата администрация още от самото й начало.
 
Директорът на ФБР научил за уволнението си от телевизията

Демократите сравниха уволнението на Коми с разпореждането на президента Ричард Никсън да бъде уволнен специалния прокурор Арчибалд Кокс по времето на скандала Уотъргейт, което доведе и до оставката на тогавашния главен прокурор и заместник-главен прокурор. Уволнението на Коми доведе и до нови призиви от страна на демократите за назначаването на специален прокурор по разследването за евентуални връзки на кампанията на Тръмп с Русия. Някои от републиканците също изразиха сериозно безпокойство.
 

БГНЕС, архив


Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър призова генералния прокурор Джеф Сешънс и неговия заместник Род Розенстайн да се явят пред Сената и да отговорят на въпроси за обстоятелствата около действията на Тръмп.
 
Тръмп тласка президентството на САЩ в опасна територия

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл обаче каза, че няма нужда от специален прокурор и че ново разследване на предполагаемата руска намеса само ще попречи на свършената досега работа. Той припомни, че демократите неколкократно са критикували Коми в миналото и някои дори са призовали за неговото отстраняване.
 

По-рано днес вицепрезидентът Майк Пенс каза, че Тръмп е направил правилното нещо в правилния момент, визирайки уволнението на Коми.
БТА