Бившият премиер и президент на Албания Сали Бериша не признава резултата от местните избори на 14 май, в които опозиционната коалиция "Заедно печелим" успя да спечели само в седем албански общини, съобщи "Топ ченъл".

Бериша, който е част от коалицията, каза, че резултатът от гласуването е последица от упражнения натиск, като се позова на предварителния доклад на ОССЕ, представен на 15 май в Тирана, че албанските избиратели са гласували под натиск и не свободно.
Бериша заяви, че премиерът и лидер на социалистите Еди Рама е променил "волята на албанците по противоконституционен, незаконен начин" и е променил резултата от вота.

Избори в Албания: Социалистите на Рама печелят 53 общини, опозицията само 7

Еди Рама отговори на обвиненията на Бериша, че местните избори в Албания на 14 май са били манипулирани и откраднати от правителството, като използва думи на американския президент Джо Байдън, съобщи Албанското радио и телевизия. „Демокрацията не може да оцелее, когато едната страна вярва, че има само два резултата при избори: или те печелят, или им е открадната победата. Джо Байдън“, написа Рама в отговор на думите на Бериша.

На местните избори в Албания тази неделя Социалистическата партия на Рама спечели в 53 от всички 61 общини, докато опозиционната коалиция - само в седем. Социалистите спечелиха дори в градове като Шкодра и Камза, които са „бастиони на дясното“ от 30 години.
Магдалена Димитрова/БТА