уилям шантър
уилям шантър / БТА
Той е на 90 години и става най-възрастният човек, летял до Космоса
Американската компания "Блу Ориджин" на Джеф Безос изстреля кораба "Ню Шепард" с четирима космически туристи на борда, които се приземиха след десетминутен полет до Космоса. Изстрелването, полетът и приземяването се излъчваха на сайта на компанията на Безос.

Преди полета актьорът каза, че възнамерява да прекара близо три минути в безтегловност със залепен за илюминатора на капсулата нос, взирайки се към Земята. „Беше невероятно”, заяви след това Уилям Шатнър. Актьорът, известен с ролята на капитан Кърк в сериала "Стар трек", е на 90 години и става най-възрастният човек, който е летял до Космоса.

БТА

Освен него в совалката бяха Крис Бошуайзен, бивш инженер от НАСА и съучредител на компанията "Планет лабс", Глед де Врис, съучредител на фирмата "Медидейта сълушънс" ("Medidata Solutions") и Одри Пауърс, вицепрезидент на "Блу Ориджин". 

БТА

Полетът им продължи близо 10 минути, а корабът се издигна на височина от близо 106 км над Земята.

Безос е запален фен на "Стар трек" и Шатнър полетя към Космоса безплатно, като негов гост на борда на "Ню Шепард". Милиардерът лично закара космическите туристи до стартовата площадка, придружи ги до платформата и отвори люка на капсулата. След полета Безос посрещна туристите, като отново лично отвори люка и надзърна в капсулата.

"Здравейте, астронавти. Добре дошли на Земята!", поздрави ги той и прегърна Шатнър, който излезе втори от космическия апарат.
 
БТА