Уилям Шатнър
Уилям Шатнър / Gulliver/Getty Images
Актьорът от "Стар Трек" Уилям Шатнър ще се отправи смело там, където никой 90-годишен не е ходил преди, когато в сряда ще излети в Космоса по време на втората мисия с екипаж на "Ню Шепърд", съобщи АФП.

Канадецът, който завинаги ще остане известен като капитан Джеймс Тибериус Кърк от научнофантастичния сериал, ще излети от базата на компанията в Западен Тексас след еднодневно закъснение заради силни ветрове.

Към него на борда на ракетата "Ню Шепърд" ще се присъединят изпълнителният директор на Blue Origin Одри Пауърс, съоснователят на Planet Labs Крис Бошуизен и Глен де Врис, съосновател на платформата за клинични изследвания Medidata Solutions.
 
Приблизително 11-минутният скок на екипажа отвъд линията на Карман -100 км във въздуха, точно отвъд земната атмосфера - и връщането обратно с парашутно кацане в пустинята е повторение на първия полет на Blue Origin с екипаж през юли.

Това пътуване, в което участваше собственикът на компанията Джеф Безос, се считаше за пробив в зараждащия се сектор на космическия туризъм.
Този път почти цялото внимание ще бъде насочено към Шатнър, който на 90 години ще стане най-възрастният астронавт в историята, въпреки че по външен вид той доста младее.

Междугалактическите пътешествия на кораба "Ентърпрайз" от "Стар Трек", командван от капитан Кърк, помогнаха да се насочи вниманието на американците към звездите, когато космическата програма на САЩ беше в зародиш.

"Капитан Кърк... олицетворява "последната граница" може би повече от всеки друг за няколко различни поколения хора в САЩ и по света", казва сценаристът и историк на "Стар Трек" Марк Кушман пред АФП.

Шатнър, който е известен и с ролята си на адвоката Дени Крейн в сериала "Бостън

"Изглежда, че има голямо любопитство към този измислен герой, капитан Кърк", каза той във видеоклип, публикуван от Blue Origin във вторник. "Нека се съгласим с това и да се насладим на пътуването."

Междувременно втората мисия за Blue Origin за по-малко от три месеца представлява още една стъпка напред в опитите ѝ да се утвърди като водещ играч в космическия туризъм.

Бошуйзен и Врис ще увеличат общия брой на плащащите клиенти на компанията до трима - въпреки че цените не са оповестени.
Компанията Virgin Galactic, която предлага подобно изживяване - няколко минути безтегловност и гледка към Синята планета от космоса, изстреля своя основател Ричард Брансън през юли, няколко дни преди Безос.

А през септември SpaceX изпрати четирима частни граждани на тридневно пътешествие около планетата - едно доста по-амбициозно, но и вероятно много по-скъпо приключение.

"Ние сме само в началото - но колко чудотворно е това начало, колко необикновено е да бъдем част от това начало", каза Шатнър във видеопосланието си.
За мнозина космически ентусиасти пътуването на Шатнър е подходящ завършек на един попкултурен феномен, който вдъхнови поколения астронавти, учени и инженери.

 
БГНЕС