/ Gulliver/Getty Images
Консултативният съвет към американското космическо ведомство е приел в предварителен порядък предложението за създаването на програма за космически туризъм, което ще бъде обсъдено на 10 декември, предаде ТАСС.
 
Ако то бъде одобрено, планът ще бъде представен на вниманието на директора на НАСА Джим Брандънстайн. „Реалността е такава, че навлизаме в нова ера”, писа по този повод в. „Вашингтон пост”, цитирайки неговите думи относно програмата за търговски космически полети.
 
НАСА се съсредоточава в изследване на близкия Космос, Луната и Марс

Междувременно руски и американски ръководители в областта на космическите изследвания приветстваха съвместната работа по техните програми и увериха, че сътрудничеството остава силно въпреки политическото напрежение между двете страни.

След състояла се в Москва конференция, посветена на 20-годишнината на Международната космическа станция (МКС), директорът на Роскосмос Дмитрий Рогозин и представителят на НАСА Бил Герстънмейър заявиха, че техните агенции планират да работят заедно за разработването на орбитираща около Луната станция.
 
Кога ще заживеем на Луната?

"Русия работи над тежка ракета-носител и нов космически кораб за американски проекти за бъдеща лунна мисия”, каза Рогозин. „Имаме си доверие и политическите ветрове не ни засегнаха”, допълни той.
 
„Космическите изследвания ни събраха заедно като ефикасни партньори и това може да послужи за пример в останалите области”, отбеляза в отговор Бил Герстънмейър и допълни: „Благословени сме, че правителствата ни видяха мъдростта на онова, с което сме се заели, и не наложиха санкции върху дейността ни”.
 
Русия разглежда проект за създаване на станция на Луната

По време на същата конференция първият зам. генерален директор на Ракетно-космическата корпорация „Енергия” Евгений Микрин потвърди намеренията руски космонавти за пръв път да стъпят на лунната повърхност след 2030 г.
 
Роскосмос ще подготви екипажи на лунни мисии за работа в далеч по-сложни условия в сравнение с тези в околоземна орбита, призна наскоро и ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин. Сега всички експерименти целят да бъдат създадени технологии и да бъде подготвен екипаж за работа в далеч по-некомфортни условия, т.е. в случай че например космически кораб не е пристигнал и не е донесъл вода.
 
Близо ли сме до първата стъпка по пътя към усвояване на далечния космос?

По думите на Рогозин лунните изследвания крият нови рискове. "Едно е да се поддържа космическа станция с хора на борда на височина 400 км, а съвсем друго - на височина 400 000 км, т.е. на 1000 пъти по-голямо разстояние”, обясни той.

„Ще създадем транспортна система, за да летим до Луната. Не просто да прелитаме край нея, а да влезем в окололунна орбита и да работим на лунната повърхност. Освен това ще се провери дали американци действително са били на Луната. Те казват, че са били там, но ние ще проверим”, коментира още Рогозин.

Компания подхваща изграждането на прототип на орбитална лунна станция

В съответствие с представената „Пътна карта за осъществяване на лунна програма” първите екипажи ще бъдат изпратени на лунната повърхност от орбитална окололунна станция. Планирано е тя да бъде построена през 2030-2035 г. въз основа на разработки за руския сегмент на МКС. Първото кацане на космонавти ще е за пребиваване на лунната повърхност до 14 денонощия, разкри още подробности той.
 
Пътната карта включва три етапа. През първия етап до 2025 г. е планирано да бъдат разработени всички технологии на МКС, да бъде създаден базов модул на окололунна станция, да бъде тестван пилотираният кораб „Федерация”, да бъдат осъществени безпилотни прелитания на „Федерация” около Луната и изследвания на Луната от автоматични станции.
 
През втория етап от 2025 г. до 2035 г. се предвижда да бъдат разработени средства за достъп до лунната повърхност и да бъдат създадени първите елементи на посещаема лунна база. През третия етап след 2035 г. ще бъде приключено строителството на посещаема лунна база.
 
Най-интересните конспиративни теории за Луната (СНИМКИ/ВИДЕО)

За всички планове обаче ще е необходимо солидно финансиране. А Белият дом вече обяви, че ще прекрати финансирането на проектите, свързани с Международната космическа станция след 2025 г.
 
Затова в опит да увеличи приходите си, НАСА възнамерява да разгледа всички възможности за използване на нейното лого. На астронавтите например ще бъде разрешено да се снимат в реклами. Ще бъде разгледано и правото да бъдат давани имена на ракети срещу съответното заплащане, съобщава в. „Вашингтон пост”.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА