Създаването на постоянно "селище" на Луната е първи етап от изпращането на хора на Марс, каза представител на ЕКА
Създаването на постоянно "селище" на Луната е първи етап от изпращането на хора на Марс, каза представител на ЕКА / ThinkStock/Getty Images
Създаването на постоянно "селище" на Луната е първи етап от изпращането на хора на Марс, каза представител на Европейската космическа агенция (ЕКА) на международния конгрес по астронавтика в Аделаида, предаде АФП.

Луната, където човек не е стъпвал от 1972 г., е "мястото където трябва да бъдем", дори и Марс да остава "крайната дестинация".

Петте най-смъртоносни опасности на Марс

"Живеем на ниска земна орбита на Международната космическа станция вече 17 години и се подготвяме за първа пилотирана мисия към Марс ",каза пред АФП Пиеро Месина от ЕКА. "Междувременно, мислим, че има възможност да бъде създадено постоянно и трайно присъствие на лунната повърхност".

Достигането до Марс и колонизирането на планетата се смята от частните и държавни предприемачи за следващия основен етап в усвояването на космоса. Тази тема е една от основните на конгреса в Аделаида.

НАСА: До 2030 г. на Марс ще живеят хора

По-близката цел, според Месина, трябва да е постоянно присъствие на Луната, дори чрез обикновен робот.

През 2015 г. директорът на ЕКА Ян Вьорнер предложи Международната космическа станция да бъде сменена с "лунно селище", в което да могат да участват всички желаещи държави. Финансирането на Международната космическа станция е осигурено до 2024 г.

БАН: Човек оцелява 140 дни на Марс

НАСА работи върху проект, наречен "Дийп спейс гейтуей", с който да бъдат изпратени астронавти на лунна орбита. Към него се присъедини и Русия
БТА