БАН: Човек оцелява 140 дни на Марс
БАН: Човек оцелява 140 дни на Марс / БГНЕС, архив

С около 140 дни на повърхността на Марс ще разполага бъдещата човешка мисия, изпратена до Червената планета. Това е времето, което може да остане на екипажа, след като от общо планираните 500 дни прекара 360 в път в двете посоки, така че общото количество космическа радиация да бъде поносимо за хората.

Това потвърждават данните от българския космически апарат "Люлин - МО", който е част от руско-европейската мисия "ЕкзоМарс", пише "Труд". Апаратурата, дело на Института за космически изследвания към БАН, мери количеството радиация, на която ще бъдат изложени хората по пътя си до планетата и обратно.

Космическият апарат "Кюриосити" засне малък метеорит на Марс

"Спътникът е в орбита около Марс. На 31 октомври е включен приборът ни и оттогава работи постоянно. Виждаме, че при приближаване към планетата дозите и потоците радиация намаляват, а при отдалечаване се увеличават", обясни проф. Йорданка Семкова, ръководител на проекта от българска страна.

По думите й видяното дотук от "Люлин - МО" сочи, че около 70% от допустимата доза радиация за астронавти и космонавти за цялата им кариера ще бъде получена по време на пътя до планетата и обратно, а оставането на повърхността ще донесе още радиация.

"Това означава, че много дълго пребиваване на Марс няма да бъде възможно. Неговата продължителност трябва да се планира, за да не се превишат дозите. В рамките на мисия от 500 дни и ако няма сериозни избухвания на Слънцето, екипажите ще получат дози в рамките на допустимото. Общо 360 дни в път за двете посоки и остават още 140 дни за пребиваване на Марс", посочи проф. Семкова.