Представиха бъдещия марсиански скафандър (СНИМКА)
Представиха бъдещия марсиански скафандър (СНИМКА) / ThinkStock/Getty Images

Холандската компания "Марс уан", която подготвя изпращането на хора до Марс с еднопосочен билет след 10 години, представи своя проект за марсиански скафандър, предаде Франс прес.

Пътуването до Марс крие риск за мозъка

Космическият костюм би трябвало да позволи на първопроходците да оцелеят в екстремните условия на Червената планета. Той трябва да използва максимално марсианските ресурси и му предстои допълнителна доработка,така че да устои на вездесъщия червен прах.

Скафандърът трябва да бъде по-траен от всички, разработени досега, имайки предвид "уникалността на проекта" за заселването на Марс. Костюмът предвижда включването на взаимозаменяеми компоненти, които да предпазват от радиация.

Кое е най-подходящото място за обитаема база на Марс? Учени дават отговора

Бъдещите заселници ще вземат със себе си и триизмерни принтери, така че да могат да изработят на място някои резервни части за скафандрите.

Около 200 хиляди желаещи от 140 страни се записаха за участие в проекта на "Марс уан". От тях 24 щастливци ще бъдат избрани, за да се установят на Марс през 2026 година в шест групи по четири човека, припомня агенцията.

Източник: БТА