Четирима души, нито един от които е професионален астронавт, излязоха на космическа разходка с капсула на SpaceХ.

Капсулата излезе в орбита в сряда вечер, и с това бе поставено началото на първата по рода си мисия в Космоса, съставена изцяло от туристи, предаде CNN.
Екипът на борда се състои от четирима души: милиардерът Джаред Айзакман, 29-годишната Хейли Арсенау - медик, преборил рака, Крис Семброски - ветеран от американските военновъздушни сили (който е получил мястото си в капсулата благодарение на онлайн томбола), и инженерът и геолог Сиан Проктър.

Джеф Безос: В Космоса ще се случат абсолютно невероятни неща

В следващите три дни пътниците ще се наслаждават на гледката на Земята, която капсулата обикаля за 90 минути с повече от 17500 мили в час.

В капсулата има достатъчно провизии за една седмица, макар връщането й на земята да е планирано за събота. В зависимост от времето или други обстоятелства, нейния престой в Космоса може да бъде удължен или съкратен.

Четиримата късметлии ще могат да се любуват на уникални гледки, но и ще трябва да ползват една и съща тоалетна и няма да могат да вземат душ. Ще спят на столовете, на които седят. Надеждите на SpaceX са, че това ще бъде първата от много подобни туристически мисии, в които пътуването в Космоса е толкова нормално все едно се качвате на самолет. А капсулата Crew Dragon е първата стъпка на SpaceX по пътя за това - въпреки че е проектиран и построен по договор на НАСА и има за цел да привлече астронавти до и от Международната космическа станция, SpaceX все още притежава и управлява превозното средство и му е позволено да продава места или цели мисии на когото иска.

SpaceX и неговите клиенти в космическия туризъм могат да проектират цялата мисия - от избирането на траекторията на полета и тренировъчния процес чак до избора на храни, които пътниците ще хапват, докато са на път.

Ексцентричният бизнесмен Ричард Брансън извърши успешен полет до Космоса (ВИДЕО, СНИМКИ)

Това, обаче, не е първият път, в който цивилни са пътували в космоса. Въпреки че НАСА не е склонна да регистрира неастронавти за рутинни мисии след смъртта на Криста МакОлиф, учителка в Ню Хемпшир, убита при катастрофата на "Чаленджър" през 1986 г., кохорта от богати търсачи на силни усещания платиха своя път към Международната космическа станция през 2000 -те години чрез компания, наречена Space Adventures. Американският милиардер Денис Тито стана първият, който сам финансира пътуване през 2001 г. и прекара осем дни на Международната космическа станция, а шестима други дойдоха след него. Всички те резервираха пътувания заедно с професионални астронавти на руския космически кораб „Союз“.

Днешната мисия, обаче, се счита за началото на нова ера на космически пътувания, в която обикновените хора, а не избрани от правителството астронавти и случайните авантюристи с дълбоки джобове, могат да видят Земята от Космоса.
БГНЕС