В Афганистан бяха открити някои държавни университети за първи път след завземането на властта от талибаните през август. Сега в тях ще могат да се обучават и жени, след като според официални представители учебните заведения ще бъдат разделени по полов признак.

Повечето средни училища и всички държавни университети бяха затворени за момичета, когато твърдолинейната ислямистка групировка се върна на власт. Това породи опасения, че на жените отново ще бъде забранено да учат, както се случи по време на първото управление на талибаните през 1996-2001 г.

Талибаните откриха огън по протестиращи в Кабул жени

"Това е момент на радост за нас, че занятията ни започнаха", казва Зарлаща Хакмал, която учи право и политически науки в университета в Нангархар. "Но все още се притесняваме, че талибаните могат да ги спрат", признава тя пред АФП.

Длъжностни лица съобщиха, че в сряда са открити университетите в провинциите Лагман, Нангархар, Кандахар, Нимроз, Фарах и Хелманд. По-късно този месец е планирано да бъдат възобновени дейности и в други части на страната.

По информация на АФП, в сряда сутрин в университета в Лагман са влезли само шест жени, покрити с бурка. Талибански бойци охраняват входа, а на вратата има картечница, монтирана на триножник.

Занятията ще бъдат разделени, като жените ще се обучават сутрин, а мъжете - следобед.

Норвегия покани талибаните на разговори за ситуацията в Афганистан

Повторното отваряне на някои университети в сряда се случва седмица след като делегация на талибаните проведе разговори със западни официални лица в Норвегия, където върху тях беше оказан натиск за подобряване на правата на жените. В замяна на това беше обещано да се освободят милиарди долари от конфискувани активи и замразена чуждестранна помощ.

БГНЕС