Абас: Израел да прекрати колонизацията и да отвори Газа
Абас: Израел да прекрати колонизацията и да отвори Газа / снимкa: БГНЕС/

Следващото израелско правителство трябва да прекрати колонизацията в Западния бряг и да отвори пропускателните пунктове с Ивицата Газа, иска палестинският президент Махмуд Абас, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

 

"Ние уважаваме избора на израелския народ и израелските избори, но искаме следващото израелско правителство да спазва пътната карта и идеята за създаване на две държави", заяви Абас на пресконференция в Рамала, на която присъства и американският държавен секретар Хилари Клинтън

 

Абас подчерта и "необходимостта да бъде отворена Ивицата Газа", за да "се прекрати страданието на палестинския народ" и да стане възможно възстановяването на територията след офанзивата на израелската армия през декември и януари. Освен това палестинският президент призова Иран, който е съюзник на ислямисткото движение Хамас, контролиращо Ивицата Газа да престане да се меси във вътрешните работи на палестинците.

 

"Ние изпращаме послание на Иран - престанете да се месите в нашите работи. Иран се меси единствено, за да задълбочава разделението между палестинците", допълни той.