/ ThinkStock/Getty Images
Председателят на корпорация „Чайна Уником“ съобщи, че компанията стартира тестова 5G мрежа в седем града в страната, предаде РИА Новости.

Опасни ли са 5G мрежите за здравето?

Изявлението бе направено на конференцията за развитие на иновациите 5G в Шанхай, според публикуван доклад на официалната страница на компанията в социалната мрежа „Weibo“.

Съобщава се, че 5G тестовата мрежа ще обхване градските райони и околностите на Пекин, Шанхай, Гуанджоу, Шенжен, Нанкин, Хангжу и новата икономическа зона близо до Пекин.

САЩ предупредиха европейските си съюзници да не купуват китайско оборудване за 5G мрежи

През декември миналата година Министерството на информацията и промишлеността на Китай лицензира три основни клетъчни оператора на страната, „Чайна Телеком“, „Чайна Уником“ и „Чайна Мобайл“, да използват тестови честоти за 5G мрежата.

5G мрежите ще позволят да се обменя информация в реално време със скорост над 10 гигабайта в секунда, което е 30 пъти по-бързо, отколкото в 4G мрежите. 5G технологиите осигуряват минимално време за реакция при изтегляне на данни и голям капацитет на мрежата. Международният телекомуникационен съюз планира да въведе новия стандарт до 2020 г.
БГНЕС