/ iStock/Getty Images
Опасни ли са 5G мрежите за здравето
101271
Опасни ли са 5G мрежите за здравето
  • Опасни ли са 5G мрежите за здравето
40 процента от света се очаква да използва 5G технология през 2024 година, а ние все още не знаем какво е влиянието й върху здравето, каза за “Дарик” проф. Мишел Израел, биофизик, преподавател, създател на Лаборатория по измерванията на физическите фактори на работната и околната среда.
 
Няма доказателства за твърденията, че 5G мрежите предизвикват злокачествени заболявания и генетични увреждания, тъй като не са провеждани изследвания, добави той. Нужни са повече инвестиции в наука, за да има по-бързи резултати и да разберем, дали запазваме поколенията или ще страдаме, че нещо сме пропуснали, посочи проф. Израел.

Великобритания създава регулатор за защита на потребителите от опасности в интернет
 
И в България, както и в други страни, трябва да се въведат норми и ограничения за използване на мобилни устройства, особено от деца и бременни жени, смята ученият.
 
На фона на плановете за въвеждане на мобилните комуникации от пето поколение, отново се надигат страхове от възможните ефекти за човешкото здраве. Според интернет петиции, излъчванията от 5G мрежите могат да доведат до ракови заболявания, стерилитет, генетични увреждания. Доказателства за такова въздействие няма, тъй като 5G мрежите все още не са изследвани, посочи проф. Мишел Израел. По думите му технологиите винаги изпреварват здравните проучвания.

САЩ предупредиха европейските си съюзници да не купуват китайско оборудване за 5G мрежи
 
„Така е започнала например лазерната технология, хората са си мислили, че, едва ли не, те ще бъдат като йонизиращите лъчения и ще създават много сериозен риск. След това се оказало, че от лазер човек може много лесно да се предпази. За йонизиращо лъчение е било същото. Първите изследователи са си гледали костите на ръцете директно срещу рентгеново лъчение и след това са получили съответни заболявания, които са доста тежки. Т.е. има двете възможности - технологията върви напред, открива се нещо, а биологичният ефект се развива много по-късно. Той се развива бавно, защото, ако трябва да разглеждаме експериментално, върху животни, трябва да има експерименти, разбира се, обаче, ако гледаме върху поколенията как действа съответната технология, трябва да минат поне две-три поколения, за да се каже дали тя има вреден ефект или не. Страхът едно време е бил много сериозен и срещу електрическите крушки. До този момент няма доказателство, че те могат да имат вреден ефект.“
 
И в България, както и в други страни, трябва да се въведат норми и ограничения за използване на мобилни устройства, смята проф. Израел.

Еврокомисията ще засили контрола върху системите 5G
 
„В много страни са приели съответни мерки - да не се ползват в училища, децата да говорят определено време, ограничение на времето, до определена възраст да не се ползват мобилни телефони.“
 
Първите 5G мрежи се очакват в България през 2020 - 2021 година, според експерти. Докато 4G мрежите са 10 пъти по-бързи от 3G, 5G ще бъдат 1000 пъти по-бързи от 4G. Новата технология използва по-къси вълни, които не могат да пропътуват големи разстояния или да преминават през обекти, затова сигналът ще се усилва с антени на всеки средно 150 метра.

Честотата на вълните е много по-висока и затова те не създават топлинен ефект в тялото, което е добре, обясни проф. Мишел Израел.