/ Gulliver/Getty Images
Военнослужещите от 39-ия български контингент встъпиха в изпълнение на своите задължения в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа", съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На тържествената церемония, която се проведе в база KAF в Кандахар, Афганистан, командирите на 38-и и 39-и контингент, полковник Иван Иванов и полковник Красимир Горанов, подписаха акта за сдаване и приемане на длъжността "национален командир на контингента" в присъствието на комисия по ротацията от Съвместното командване на силите. Председателят на комисията полковник Димитър Андонов, началник на сектор в отдел "КИС" на Съвместното командване на силите, изказа благодарността на командването към 38-ия контингент за отличното изпълнение на задачите. Той изрази увереност, че военнослужещите от 39-ия контингент ще проявят висок воински дух и професионализъм по време на участието си мисията на НАТО "Решителна подкрепа".

Със знамето на Стара Загора заминава 39-ият контингент на мисия в Афганистан (СНИМКИ)


Националният командир на 38-и контингент полковник Иван Иванов награди военнослужещи от контингента за проявен висок професионализъм и отговорност при изпълнение на поставените задачи. Всички вoeннocлужeщи от контингента получиха медали зa учacтиeто си в миcията на НАТО в Афганистан.

На церемонията присъстваха командирът на база KAF полковник Селърс, националният командир на румънския контингент полковник Кожухару, военнослужещи от контингентите на страните коалиционни партньори, които са взаимодействали с българския контингент при изпълнение на задачите.

Отдадохме почит на загиналите в Ирак воини от 5-та Шипченска механизирана бригада (СНИМКИ)


39-ият военен контингент е с общ състав до 160 военнослужещи със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. В мисията на НАТО в Афганистан в продължение на 6 месеца българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.

Национален командир на контингента е полковник Красимир Горанов, помощник-национален командир на контингента за Кабул е полковник Мирослав Маринов, помощник-национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Вичо Вичев, а командир на ротата за охрана - капитан Росен Начев от военно формирование 48 430 - Стара Загора.
БТА