контингент
контингент / Dariknews.bg
Със знамето на Стара Загора заминава 39-ият контингент от Българската армия за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан. То бе връчено от зам.-кмета Иванка Сотирова по време на тържествената церемония по изпращането на контингента с пожелание за успешна мисия.
 
„Знаем, че българският воин никога не е позволявал българското знаме да бъде пленено. Сигурни сме, че патриотичната нотка, която носите в себе си за отстояване името на България, ще ви съпътства и в най-трудните моменти”.

контингент
община Стара Загора

 
Тридесет и деветият български военен контингент е с общ състав до 160 военнослужещи със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. Контингентът е подготвен във военно формирование 48 430 – Стара Загора.
 
„Изпращаме ви в Афганистан с убедеността, че представяте нашата държава пред обществеността там и пред международните сили, че вие олицетворявате приноса на нашата държава към международния мир и сигурност. Вие сте подготвени и ще ви чакаме пак тук, след изпълнението на задачата си, в пълен строй. Желая ви успех”, пожела на състава на 39-ия контингент заместник-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев

контингент
Dariknews.bg

 
В мисията на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.
 
Национален командир на контингента е полковник Красимир Горанов, който увери, „че ще посветим цялото си умение на изпълнение на задачата, като сведем рисковете до минимум и защитим най-ценното ни богатство -живота и здравето на всеки един от нас”.

контингент
община Стара Загора

 
Помощник-национален командир на контингента за Кабул е полковник Мирослав Маринов, помощник-национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Вичо Вичев, а командир на ротата за охрана –  капитан Росен Начев от военно формирование 48 430 – Стара Загора.